Noć knjige u opatijskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici

„Noć knjige“, već tradicionalna manifestacija koja u fokus stavlja knjigu i čitanje, a veže se uz dva važna datuma: Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja),  ove se godine održava od 21. do 23. travnja.

Tema koju propituje ovogodišnja „Noć knjige“ jest – umjetna inteligencija. Književnost se umjetnom inteligencijom bavi još od 19. stoljeća kada je Samuel Butler u svojoj knjizi Nigdina (Erewhon), znakovito predvidio da bi strojevi mogli razviti svijest. Čitavo dvadeseto stoljeće u području znanstvene fantastike obilježili su Isaac Asimov, Robert A. Heinlein i Arthur C. Clarke.

Možemo reći da je primjena umjetne inteligencije postala već dio naše svakodnevice. Pametni satovi, pametni gradovi, pretraživanje informacija, komunikacija, prostorno snalaženje, oglašavanje… U kojoj se mjeri danas oslanjamo na tehnologiju i umjetnu inteligenciju, a u kojoj na vlastita znanja i resurse? Može li umjetna inteligencija biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost?

U „Noći knjige“ Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin“ Opatija pripremila je za svoje korisnike prigodan program i akcije. Za vrijeme manifestacije “Noć knjige”, Gradska knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija i njeni ogranci, Knjižnice: Matulji, Kastav, Lovran i Mošćenička Draga, provoditi će akciju oprosta zakasnine uz povrat posuđene građe.  Akciju će sve knjižnice provoditi u petak 21.4. , a u subotu 22.4. Knjižnica Opatija.

U Gradskoj knjižnici Opatija biti će postavljena izložba Jubileji – 100, 130, 150 mi je godina tek. Izložba djela hrvatskih književnika koji ove godine obilježavaju okrugle godišnjice rođenja: Marija Jurić Zagorka, Dinko Šimunović, Antun Gustav Matoš, Miroslav Krleža i Miljenko Smoje. Korisnici će imati prilike saznati najzanimljivije crtice iz života ovih autora i prisjetiti se njihovih najpoznatijih književnih ostvarenja, a i onih manje poznatih. Na Dječjem odjelu „Halugica“ pripremljene su igre mozgalice pod nazivom Mozganje i umno prekopavanje namijenjene učenicima 3. razreda Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija.

U petak, 21. travnja u popodnevnim satima najavljeno je predavanje mr. sc. Damira Medveda iz Centra za inovativne medije Sveučilišta u Rijeci, naziva Umjetna inteligencija za početnike – što, kako i zašto? Na predavanju će se moći saznati odgovori na pitanja o umjetnoj inteligenciji koja nismo znali kome postaviti. Ulaz je slobodan, a točan termin predavanja bit će objavljen na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Opatija.

U Knjižnici Mošćenička Draga, ogranku Gradske knjižnice Opatija, sastat će se članovi čitateljskog kluba koji će raspravljati na temu knjiga „Druga žena“ Cass Hunter i „Klara i Sunce“ Kazua Ishigura, od kojih se svaka na svoj način bave pitanjem umjetne inteligencije u našim životima. Sastanak će se održati na draškoj plaži, a u slučaju lošeg vremena u knjižnici.

Za najmlađe korisnike knjižnice osmišljena je pričaonica i kreativna radionica naziva Priča o robotima na kojoj će mališani iz Dječjeg vrtića Mošćenička Draga osmisliti knjižničnog robota.

Opatija