Obljetnica osnutka brigade “Vladimir Gortan” na Učki

Na Učki su se danas 1. travnja, već tradicionalno, sastali predstavnici antifašističkih udruga i organizacija Istarske i Primorsko-goranske županije na čelu s organizatorima događaja iz Saveza antifašističkih boraca Primorsko-goranske i Istarske županije te Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije.

Prije točno 79 godina na platou ispod Poklona osnovana je Istarska brigada ”Vladimir Gortan” te je održana prva oblasna konferencija Ujedinjenog saveza antifašističke omladine za Rijeku i Istru.

– Antifašizam je vrijednost moderne civilizacije koja je upisana u Ustav Republike Hrvatske, kao i u temelje Europske unije. Izuzetno sam ponosan na kulturu sjećanja koju živimo u našoj lokalnoj zajednici i regiji. Nažalost, i danas u 21. stoljeću svjedočimo velikom stradanju civila, što ponovno pokazuje da neprestano treba ponavljati važnost humanih i pozitivnih vrijednosti, rekao je prilikom obraćanja gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin.

Skupu su, uz predstavnike antifašističkih udruga, nazočili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin.

Fotogalerija


Opatija