Održani izbori za XIV. saziv Dječjeg gradskog vijeća

Gradonačelnik Fernando Kirigin posjetio je Osnovnu školu “Rikard Katalinić Jeretov”u kojoj su danas održani izbori za XIV. saziv Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Biračka je mjesta gradonačelnik obišao s ravnateljicom škole Milanom Međimorec i tajnicom DND-a Opatija Sanjom Škorić.

U izborima su sudjelovale učenice i učenici IV., V. i VI. razreda OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija i učenice i učenici OŠ Viktora Cara Emina Lovran istog uzrasta s mjestom prebivališta na području Grada Opatije. Birali su između svojih školskih prijatelja koji su se prethodno kandidirali. Ukupno je pristigla 51 kandidatora za izbore, od kojih će biti izabrana po 2 vijećnika u svakom razrednom odjelu. Nakon objave konačnih rezultata izbora bit će održana konstituirajuća sjednica XIV. saziva Dječjeg gradskog vijeća.

– Čestitam vam na uspješnom provođenju izbora, na ovaj način učite kako funkcionira demokracija. Nakon što sjednete u klupe opatijskih gradskih vijećnika, svoje ideje i ideje svojih prijatelja iz razreda slobodno ćete iznositi i pitanja postavljati meni i mojoj zamjenici, kazao je gradonačelnik te dodao kako ga raduje buduća suradnja s malim gradskim vijećnicima i zahvalio svim vijećnicima dosadašnjeg XIII. saziva na vrijednom radu.

Dječje gradsko vijeće je aktivnost koja djeci i mladima omogućava ostvarivanje dječjih prava te ih potiče na aktivno sudjelovanje u životu grada Opatije. Mali gradski vijećnici  iznose prijedloge izvršnoj vlasti i sudjeluju u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta života djece u gradu. Projekt se uspješno provodi od 2001. godine i to suradnjom Grada Opatije, Društva „Naša djeca“ Opatija, Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija i Osnovne škole Viktora Cara Emina, Lovran. Dječje gradsko vijeće Grada Opatije postalo je uzor mnogim dječjim vijećima u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Fotogalerija
Opatija