Održana Koordinacija vijeća mjesnih odbora

Na jučerašnjoj Koordinaciji vijeća mjesnih odbora sudjelovali su gradonačelnik Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić i pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Filipom Vlahom te predstavnici 13, od 15 opatijskih mjesnih odbora.

S prvim danom srpnja u Opatiji počinje odvojeno prikupljanja biorazgradivog otpada, nakon očekivanog usvajanja Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na sjednici Gradskoga vijeća koja je sazvana za 28. lipnja 2023. godine.

– Zakonska je obveza uvođenje ove usluge od početka 2024., no smatramo da s provođenjem treba krenuti što je prije moguće kako bi se imalo dovoljno vremena za prilagodbu. Stoga pozivam sve građane koji još nisu preuzeli svoje smeđe kante za odvojeno sakupljanje biootpada ili se nisu izjasnili da će biootpad sami kompostirati da se jave Komunalcu d.o.o. U slučaj da pojedini mjesni odbori žele  organizirati dodatne edukacije o načinu odvajanja otpada slobodno se mogu javiti gradskim službama, a u pojedinim su mjesnim odborima edukacije već održane, kazao je gradonačelnik.

Pročelnik Vlah je pojasnio zakonske ovlasti Grada kroz komunalno redarstvo u slučaju izvođenja radova i buke. Zakonom je zabranjeno izvođenje zemljanih i konstrukcijskih radova tijekom ljetne sezone, a svi su ostali radovi dozvoljeni. Takvi radovi često stvaraju neugodnu buku te je Grad zbog pritužbi građana angažirao tvrtku ovlaštenu za snimanje buke. U slučaju da se utvrdi prekomjerna buka grad se mora obratiti sanitarnom inspektoru koji onda dalje mora djelovati. Dobra je vijest da je gradsko komunalno i prometno redarstvo pojačano novim službenicima koji rade u dvije smjene 24/7 te da će Grad uvesti novi, jedinstveni lako pamtljivi telefonski broj komunalnog redarstva.

Vezano uz sve veći broj oboljelih palmi u Opatiji, riječ je o problemu prisutnom na cijelom Mediteranu zbog invazije palmina nametnika drvotoča. Grad će u suradnji s gradskom tvrtkom Parkovi d.o.o. građanima omogućiti besplatan odvoz posječenih oboljelih palmi, za što će dodatna sredstva biti osigurana izmjenom proračuna koji je na rasporedu sjednice Gradskog vijeća 28. lipnja. Građani se trebaju pobrinuti za rušenje oboljelih palmi, a Parkovi će izvršiti odvoz i zbrinjavanje oboljelih palmi o trošku gradskog proračuna.

Predstavnici mjesnih odbora su obaviješteni i da će za sve zainteresirane građane uskoro biti organizirana javna tribina o solarnim elektranama na kućama i stambenim objektima. Podsjećamo, Grad je raspisao Javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima u 2023. godini. Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih sredstava za sufinanciranje izrade glavnog projekta sunčane elektrane. Iznos bespovratnih financijskih sredstava je do 50% vrijednosti troška izrade glavnog projektamaksimalno do 500,00 EUR po korisniku. Cilj je tribine građanima zainteresiranima za postavljanje solarnih elektrana u svojim domaćinstvima pružili dodatne informacije o proceduri izrade projektne dokumentacije, poticajima Grada za projektnu dokumentaciju i Fonda za energetsku učinkovitost za cijeli projekt te o isplativosti investicije i njenoj ekološkoj dimenziji. O točnom terminu održavanja tribine ćemo obavijestiti naknadno.

FotogalerijaOpatija