ODRŽANA PREZENTACIJA ZA GRAĐANE IDEJNOG PROJEKTA NATKRIVANJA LJETNE POZORNICE

ODRŽANA PREZENTACIJA ZA GRAĐANE IDEJNOG PROJEKTA NATKRIVANJA LJETNE POZORNICE

U Vili Antonio jucer je  gradanima prezentiran idejni projekt natkrivanja Ljetne pozornice, rad studija SODAarhitekti. Nakon što je idejni projekt prezentiran javnosti u uredu gradonacelnika i izazvao znacajan interes medija, te je medijski izuzetno dobro pokrivena prezentacija rješenja,  pa je i šira javnost imala  priliku steci uvid u ovo predloženo rješenje za natkrivanje jednog od simbola Opatija, Ljetne pozornice, jucer su i gradani imali priliku upoznati se direktno s ovim projektom i doznati sve što ih zanima od strucnih osoba o njemu.   Na prezentaciji je bio nazocan opatijski gradonaclenik Ivo Dujmic koji je naglasio da se pri izboru idejnog projekta vodilo kljucnim kriterijem, a to je zadržavanje Ljetne pozornice na lokaciji na kojoj i jest, s osnovnim zahtjevom da idejni projekt predloži prihvatljivo, funkcionalno rješenje natkrivanja pozornice laganim pokretnim krovom pri lošim vremenskim uvjetima, ali takvo koje bi zadovoljilo i estetske kriterije i uklopilo se u vizuru grada, poštujuci održivost razvoja. Grad kao koordinator, stavlja naglasak  na urbanisticki pristup i uklapanje pozornice u širi urbanisticki kontekst, u svjetlu svih aktivnosti, poput planova za prostor Lida, opatijske luke, itd. Samu prezentaciju vodio je djelatnik gradskog UO za prostorno planiranje, arhitekt Tomica Štivic, a nakon nje uslijedila je diskusija. Gradani su imali konstruktivan pristup, a mahom su svi koji su se jucerašnjom prigodom aktivno ukljucili i verbalizirali dojmove , isticali kako je rijec napokon o, ne samo prihvatljivom za Opatiju, nego i vrlo dobrom  projektu. Posebno ih je zanimao i podatak da se realizacijom ovog rješenja na podrucju Ljetne pozornice dobija još 500 do 1000 kvadratnih metara zelene, parkovne površine; Ljetna se otvara prema parku i Vili Angiolini, zadržavajuci sve svoje dosadašnje osobine, uz jedno moderno rješenje u natkrivanju koje k tome potencira kontakt s prirodom, ali i nebom, cak i kad je natkrivena, jer je dio iznad centralnog luka pokriven prozirnim materijalom. Pritom, cijela Ljetna pozornica kada je natkrivena dobija izgled jedne skulpture, asocirane prirodnim i tradicionalnim elementima: listom, školjkom i barkom na jedra. Njezin izgled u prostoru dobija oblik barke pokrivene jedrom, linijom se stapa u okoliš, otvara se prema zelenilu te uskladena s parkovnom arhitekturom svojim oblikom Opatiji donosi novi landmark, oznaku, zadržavajuci kontakt s morem.

Opatija