Opatija ulazi u najluđe razdoblje: Uskoro počinje Karneval, vrijeme zabave i opuštene atmosfere

U  opatijskom Caffe baru Barić predstavnicima medija program karnevalskih događanja najavili su gradonačelnik Grada Opatije i predsjednik opatijske turističke zajednice Fernando Kirigin, direktorica Turističke zajednice grada Opatija Suzi Petričić, pusni gradonačelnik i počasni direktor Balinjerade Duško Jeličić – Dule, ravnatelj ustanove Festival Opatija Ernie Gigante Dešković, predsjednica Udruge MKM Irena Radovanović i predsjednica Lumber kluba Opatija Olivera Tomičić – Oli.

Karneval u Opatiji vraća se u svoj redovni termin, a maškare, posebno željne mesopusnih običaja i opuštene karnevalske atmosfere, vraćaju se u svoje redovno „otkačeno“ stanje.

Ove godine maškarani mandat traje mjesec dana, a za to vrijeme svatko može biti sve što poželi, makar na nekoj od brojnih karnevalskih manifestacije koje će se održati u Opatiji. Sve započinje na Antonju, u utorak 17. siječnja, kada će se u 11 sati ispred opatijske tržnice svečano podići karnevalska zastava te objesiti glavni krivac za sve – pust.

U subotu 21. siječnja Liburniju će razbuditi 12. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2023. na kojem će „pomaknuti oktanci“ prezentirati svoja vozila i vozačka umijeća,  s ciljem na opatijskoj Slatini u 13.30 sati. Navečer, od 22 sata Centar Gervais će svojim starim i novim hitovima rasplesati grupa Magazin, koja je već desetljećima sinonim za odličnu zabavu. Na istom mjestu, za Valentinovo 14. veljače zasvirat će grupa Vatra, jedan od najpopularnijih rock bendova u Hrvatskoj.

U subotu 28. siječnja na svoje će doći i ljubitelji outdoor aktivnosti jer će pucanj startnog pištolja u 10 sati označiti početak  trail utrke Veprinac Vertical. Maškarana utrka duga 4,5 kilometra i s oko 500 m visinske razlike slijedi povijesne rute Veprinačkog puta i Puta mlikarice te  ima međunarodni karakter.

Kako maškare vole ples, moći će mu se prepustiti i u posebno osmišljenom maškaranom discu Centra Gervais koji će svoja vrata besplatno otvoriti u subotu 4. veljače od 21 sat.

Tradicionalni Dječji karnevalski korzo, u svom 25. izdanju održat će se u nedjelju 5. veljače s početkom u 12 sati. Publika će svjedočiti nesputanoj raskoši dječje kreativnosti sudionika iz Primorsko-goranske i Istarske županije, ali i mnogih drugih dijelova Hrvatske. Ovu tradicionalno najslađu opatijsku manifestaciju, ispunjenu dječjom maštom i odličnim raspoloženjem, otvorit će Dječje gradsko vijeće Grada Opatije predvođeno dječjom gradonačelnicom Lucijom Čerinom. Mališani će svoje kreativne maske predstaviti na poznatoj ruti od gradske tržnice do Slatine, pred pet pozornica s voditeljima. Po završetku povorke, zabava se nastavlja na Slatini uz animatore te zaslužene krafne i sokove.

Još jedan „jubilarac“ i svojevrsno veliko finale ovogodišnjeg opatijskog karnevala je 40. Balinjerada, u nedjelju 12. veljače. Od 10 do 12 sati u sklopu treninga, zahvaljujući programu „Taxi Balinjera“ uz iskusne natjecatelje, u Balinjeradu će se moći uključiti i „amaterski vozači“ i sami osjetiti posebnu atmosferu ove utrke. Službeni start Balinjerade je u 12 sati, a prvi su na redu karići i monopatine, nakon kojih će stazom proći i „merikanska vozila“, odnosno raskošne kreacije na balinjerama praćene maškarama te karnevalske grupe iz Opatije i okolice. Balinjerada će završiti „Kukalkom“ – morskom verzijom Sinjske alke. Legendarni Opatijski kukali zajahat će „morske konjice“ i u plićaku na Slatini interpretirati gledateljima svoje viđenje poznatog natjecanja.

Sportska dvorana Marino Cvetković 17. veljače ugostit će 14. Maškarani klapski maraton, mnogima  omiljeno i jedno od najveselijih karnevalskih događanja na Kvarneru. Klapski maškarani maraton predstavlja tradicionalne napjeve u nešto drugačijem aranžmanu, s nekim novim, zanimljivim i dosjetljivim tekstovima. Dodatno, klape nastoje biti što originalnije i maskom, koreografijom i izvedbom.

Fotogalerija


Opatija