Opatijska Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u posjetu Vukovaru i Slavoniji

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata boravili su u Vukovaru i Slavoniji u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Predvođeni počasnim Zastavnim vodom sa svim zastavama ratnih postrojbi pod kojima su branitelji s područja Liburnije branili Hrvatsku, pridružili su se Koloni sjećanja u kojoj je na 30. obljetnicu od sloma herojske obrane grada sudjelovalo više desetaka tisuća ljudi, kako bi u dostojanstvenom mimohodu odali počast svim žrtvama.

U Vukovaru je tijekom Domovinskog rata poginulo i nestalo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Opatijski branitelji posjetili su i spomen obilježje – groblje tenkova na Trpinjskoj cesti, novouređeni Vukovarski vodotoranj – simbol stradanja i otpora Vukovaraca te Spomen dom i lokaciju masovne grobnice na Ovčari. Na svim su spomen obilježjima zapalili svijeće za stradale.

Opatijci su bili i gosti Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Iloka gdje ih je dočekao predsjednik Udruge i dugogodišnji turistički djelatnik Ilija Pole.

– Barem jednom sitnicom želimo vam vratiti vaše gostoprimstvo, nikada nećemo zaboraviti kako ste nas primili tada pred 30 godina, ne možemo zaboraviti vašu dobrotu tada kada smo ostali bez svoga doma, kazao je gospodin Pole čija je supruga s djecom ratne godine provela u Opatiji.

Za vrijeme Domovinskog rata u opatijskim je hotelima boravio velik broj prognanika, najvećim dijelom upravo s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Stari povijesni grad Ilok, smješten na obali Dunava, najistočniji je grad Hrvatske, okružen obroncima Fruške gore i poznat po vinogradarstvu i vinarstvu. Nad gradom dominira dvorac Odescalchi koji datira iz 17. stoljeća, u sklopu kojeg su nastali i poznati Iločki podrumi.

Kroz boravak u Slavoniji opatijski su branitelji posjetili i Džavnu ergelu lipicanskih konja u Đakovu, đakovačku Katedralu sv. Petra, Vinkovce i Osijek.

FotogalerijaOpatija