Opatijski sportski dan u SD Marino Cvetković

Deveti po redu Opatijski sportski dan održat će se pod motom „Reci DA sportu u Opatiji“ u utorak, 13. rujna u Sportskoj dvorani Marino Cvetković s početkom u 11 sati, a manifestacijom će se ujedno obilježiti i Hrvatski olimpijski dan, koji se tradicionalno slavi 10. rujna.

Sportski savez grada Opatije organizira ovu manifestaciju već devetu godinu zaredom s ciljem edukacije i informiranja građana o dobrobiti sporta i rekreacije te upoznavanja javnosti s lokalnom sportskom zajednicom, a uz pomoć Osnovne škole „R. K. Jeretov“, Društva „Naša djeca“ i Kluba za športsku rekreaciju „Gorovo“. Proslava se događa na početku školske godine, u vrijeme kada se djeca uz podršku roditelja odlučuju u koju će se sportsku aktivnost upisati. Grad Opatija kao Grad prijatelj djece, kao i Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“ zalažu se za zdravo odrastanje svojih najmlađih sugrađana i njihovo uključivanje u sportske i rekreativne aktivnosti, pa je Opatijski sportski dan ušao i u kurikulum škole za opatijske osnovce, tako da manifestaciju svake godine u sklopu nastave posjećuju svi učenici škole – preko petsto učenika iz matične i područnih škola.

Program će započeti u 11 sati, kada će nakon uvodnih pozdravnih govora gradonačelnika Fernanda Kirigina, predsjednika Sportskog saveza Dragutina Galine, dječje gradonačelnice Lucije Čerine i ravnateljice Osnovne škole Milane Međimorec mlada tenisačica Dora Biondić podignuti Olimpijsku zastavu. Svi sudionici i posjetitelji uključit će se u zajedničko razgibavanje uz glazbu i vodstvo poznatog trenera Marija Mlinarića. Program će voditi Dražen Turina Šajeta.

Prostor u dvorani bit će prigodno uređen improviziranim sportskim terenima i štandovima, na kojima će tridesetak udruga s područja Grada Opatije demonstrirati olimpijske i druge sportove, rad s djecom i rad na promociji zdravog načina života te motivirati posjetitelje na bavljenje sportom uz sportske igre i edukacijsko-zabavni program. Nakon otvorenja manifestacije i zajedničkog vježbanja, učenici sedmih i osmih razreda sudjelovat će u šetnji povijesnim stazama Opatije uz voditelje KŠR Gorovo, dok će se učenici od prvog do šestog razreda upoznati s ponudom i radom opatijskih sportskih udruga, isprobati razne sportove te se okušati u zabavnim rekreativnim igrama u Decathlon zoni. Društvo „Naša djeca“ Opatija pripremilo je prigodne radionice za učenike.

Sportski savez grada Opatije ove se godine pridružio promociji projekta “Child Safeguarding in Sport” te smo izradili promotivnu brošuru „Zaštita djece u sportu – Bonton u sportu“ u kojoj se nalazi QR kod za gledanje promotivnog videa navedenog projekta u kojem sudjeluju sportaši Janica Kostelić i Ivano Balić, trener Zlatko Dalić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a u brošuri se nalaze i pravila fair-play ponašanja u sportu za male sportaše, roditelje i trenere. Ministarstvo turizma i sporta RH partner je na zajedničkom projektu Vijeća Europe i Europske unije “Child Safeguarding in Sport” u sklopu kojeg je snimljen i istoimeni promotivni video. Cilj projekta je pružanje tehničke podrške javnim vlastima i sportskim organizacijama te usmjeravanje i praćenje europskih zemalja prema učinkovitoj zaštiti djece u sportu.

S ciljem promocije sportskih udruga koje djeluju na području grada Opatije uključenih u Sportski savez grada Opatija snimili smo promotivni film „Reci DA sportu u Opatiji“ u kojem su predstavljeni svi klubovi, a koji je prikazan svim učenicima opatijske osnovne škole kako bi se upoznali sa
sportovima koji im se nude.

Pozivamo sve posjetitelje da dođu odjeveni u bijele majice kao simbol obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana – bijela podloga olimpijske zastave na kojoj je ucrtano pet krugova danas je opće prihvaćen olimpijski simbol univerzalnog fair playa, prijateljstva i mira.

Manifestacija se održava uz podršku Naturalis d.o.o., Radnik Opatija d.d., Grada Opatije te Zajednice sportova Primorsko-goranske županije.

Opatija