Opatijski vremeplov ispunit će ljeto „izletima“ u bogatu i tajnovitu prošlost grada

Svakog tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, Opatijski vremeplov pružit će sasvim nov i jedinstven doživljaj Opatije i njene bogate tradicije. Nastupi klapa u Portiću, izložbe oltimera, kostimirane šetnje kroz povijest grada te izvedbe Folklornog ansambla Zora ove godine upotpunjuje i nova aktivnost – Veprinac Ghost Tour.

Početkom lipnja Opatija će ponovo „upaliti“ svoj „vremenski stroj“ i povesti svoje goste na putovanje tajnim stazama gradske prošlosti. Kako je izgledao svakodnevni život prije stotinu ili dvije stotine godina? Tko su bile poznate osobe iz davnih vremena? Kako je tekao razvoj Opatije od mjestašca utemeljenog oko benediktinske opatije do jedne od vodećih turističkih sila u Europi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće? I kakve misterije čuvaju duhovi veprinačkog Starog grada? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja dat će Opatijski vremeplov, popularni program u organizaciji Turističke zajednice grada Opatija koji će trajati od 1. lipnja do 30. rujna i ispuniti ljetne dane brojnim zanimljivim aktivnostima.

Svakog tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, Opatijski vremeplov pružit će sasvim nov i jedinstven doživljaj destinacije i njene bogate tradicije. Ponedjeljak je rezerviran za tradicionalne pjesme primorskih krajeva koje će od 20.00 do 21.30 h izvoditi „Klape va Portiće“Moćni glasovi i šum mora, na prirodnoj pozornici lučice ispod Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, povest će goste na nezaboravno istraživanje klasika iz „pjesmarice“ ovog kraja i  hrvatske glazbene baštine.

Utorkom će Opatijski vremeplov „prebaciti“ u „višu brzinu“ i iz lučice preseliti na gradske ulice. Doduše, glavni protagonisti neće biti sadašnje „cestovne jurilice“, već prekrasni i izvrsno očuvani automobili iz svih povijesnih razdoblja koji će se predstaviti od 19.30 do 22.00 h na izložbi oldtimera ispred hotela Milenij u organizaciji Liburnia klasik kluba.

Srijeda će slavne ličnosti opatijske prošlosti staviti u „uloge“ turističkih vodiča kroz poznatu i nepoznatu povijest grada. Kostimirane šetnje kroz povijest Opatije, na engleskom jeziku, započinju u 20.00 h na šetnici Lungomare, ispod hotela Milenij i vode nas u najranije dane opatijskog turizma, kada su istim putevima hodale okrunjene glave, plemići, aristokrati i  Među njima su “majka” suvremenog plesa Isadora Duncan, “arhitekt” opatijskog razvoja Friedrich Julius Schüller te Stephanie Glax, renomirana slikarica i kćer slavnog austrijskog liječnika i jednog od utemeljitelja suvremenog lječilišnog turizma Juliusa Glaxa, benediktinac iz opatije sv. Jakova po kojoj je cijeli grad i dobio ime, barkajol koji je svojom brodicom prevozio imućne turiste i pučanka u potrazi za svojim suprugom.

Tjedno putovanje prošlošću Opatije zaključit će nastupi Folklornog ansambla Zora. Svakog četvrtka, od 20.00 do 20.45 h ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, izvježbani plesači opatijskog kulturnog društva s iznimno dugom i uspješnom „biografijom“ izvodit će tradicionalne plesove i koreografije liburnijskog kraja, ali i ostalih dijelova Hrvatske.

Novost ovogodišnjeg Opatijskog vremeplova je Veprinac Ghost Tour, vođene ture Starim gradom u Veprincu, koje će se održati petkom tijekom kolovoza odnosno 4., 11. i 25. kolovoza. Tematski obilazak posvećen je narodnim vjerovanjima Istre i Kvarnera i održavat će se na engleskom jeziku. Uz licenciranog turističkog vodiča koji će posjetitelje provesti gradom, kostimirani će glumci na raznim punktovima utjeloviti nadnaravna bića, kao što su štrige i kudlaci  te će u interakciji s vodičem i publikom na jednu večer oživjeti magični svijet u koji su vjerovali nekadašnji stanovnici ovog kraja.

Sudjelovanje u svim programima je za sve posjetitelje besplatno.

– Opatijski vremeplov na zanimljiv i interaktivan način predstavlja povijest Opatije, njene znamenitosti, slavne osobe, bogatu kulturnu baštinu ali i svakodnevicu građana u vrijeme opatijskog turističkog razvoja, i i zato je stekao velike simpatije naših gostiju. Svake godine u tom jedinstvenom istraživanju naše bogate povijesti sudjeluje sve veći broj zainteresiranih, zato program koji je „putokaz“ kroz proteklih dvjesto godina opatijske prošlosti, konstantno obogaćujemo novim aktivnostima, poručila je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatija, pozvavši sve zainteresirane da se pridruže ovom uzbudljivom „putovanju kroz vrijeme“.

Opatija