Organizacija nastave u OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” u novoj školskoj godini

– S početkom nove školske godine, a osobito u ovim pandemijskim godinama, kao osnivači opatijske osnovne škole želimo djeci i roditeljima maksimalno izaći u susret i olakšati svakodnevnu organizaciju života. Stoga se vraćamo na jednosmjenski rad, što će, naravno i dalje uz pridržavanje epidemioloških mjera, mnogim obiteljima olakšati svakodnevno funkcioniranje i organizaciju prijevoza do škole te će vozni red Autotroleja biti prilagođen satnici škole, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na konferenciji za novinare uoči početka nove školske godine.

Organizaciju nastave pojasnila je ravnateljica Milana Međimorec:

Od ponedjeljka svi učenici opatijske osnovne škole, sukladno preporukama HZZJZ-a i Ministarstva obrazovanja u školi će biti u jednoj, jutarnjoj smjeni. Tako će se u posljepodnevnim satima lakše uključiti u izvanškolske aktivnosti. Svaki je razredni odjel u svojoj učionici, a nastava tjelesne i zdravstvene kulture provodit će se u dvorani, na igralištu, kao i kroz tjedne šetnje u suorganizaciji KŠR Gorovo. Učenici nižih razreda neće nositi zaštitne maske, a učenici predmetne nastave će trebati nositi maske. Osigurani su visoki higijenski uvjeti u svim školskim zgradama, svaka zgrada ima strojeve za dezinfekciju što se koristi svakodnevno. Izborni će se programi isto tako provoditi u učionici u heterogenim skupinama, uz nošenje maski. Fakultativni program građanskog odgoja se u opatijskoj školi provodi već nekoliko godina te će se nastaviti provoditi prema programu. Isto tako, produženi boravak će se odvijati u heterogenim grupama, prema rasporedu koji će učenici dobiti u školi. U slučaju promjene epidemioloških uvjeta spremni smo i za druge modele rada, sukladno odlukama Ministarstva i Stožera. Za sve prvašiće koji kreću u školu ove je godine, proglašene “Godinom čitanja”, Grad Opatija osigurao mali poklon – slikovnicu “Moje mjesto pod suncem” autora Slavenke Drakulić i Mirka Ilića, kazala je ravnateljica Međimorec.

Kao što je poznato, obavezni su udžbenici besplatni, osigurala ih je država i djeca će ih preuzeti u školi, a za učenike osnovne škole Grad je osigurao sredstva za nabavku obrazovnih materijala. Učenici nižih razreda dobit će jednokratnu pomoć u visini od 300 kuna, a viših razreda po 500 kuna. Pravo na ovaj oblik pomoći imaju sva djeca s prebivalištem na području Grada Opatije, uz uvjet da barem jedan roditelj također ima prebivalište na području Grada Opatije, a da je škola koju učenik pohađa na području Primorsko-goranske županije. Za učenike srednjih škola osigurana su sredstva za sufinanciranje troškova udžbenika u iznosu od 750 kuna po učeniku. Predaja zahtjeva za sufinanciranje je u tijeku. Obrasci zahtjeva su dostupni na mrežnim stranicama Grada Opatije i u pisarnici do 24. rujna 2021. godine. Isplata sredstava uslijedit će po obradi svih pristiglih zahtjeva, očekivano početkom listopada.

– Imamo još dobrih vijesti za roditelje, fakultativni drugi strani jezik u nižim razredima, odnosno učenje talijanskog jezika od 1. do 3. razreda bit će besplatno za roditelje. Kao turistička destinacija želimo malim Opatijcima omogućiti učenje jezika od najranije dobi. Za to će Grad izdvojiti 150 tisuća kuna kroz školsku godinu. Cijena marende ostaje kao i do sada 6,5 kn dnevno za roditelje, bez obzira što je realno trošak hrane porastao. Grad Opatija će iz Proračuna financirati razliku do pune cijene, odnosno 65 tisuća kuna godišnje. Recimo samo kako škole u našem okruženju imaju cijenu marende od 8 do 10 kuna i to plaćaju roditelji. Isto tako cijena produženog boravka se neće mijenjati, kazao je gradonačelnik Kirigin.

Pozivam još jednom učenike i roditelje da se nastavimo ponašati odgovorno kako bismo zadržali dobru epidemiološku sliku Opatije te svima zajedno želim puno sreće, zdravlja i uspjeha u novoj školskoj godini, poručio je gradonačelnik.

FotogalerijaOpatija