Otvoren 2. kongres mediteranske kuhinje u Opatiji

Nakon Napulja u kojem je prvi puta održan Kongres mediteranske kuhinje 2014. g.,  Opatija je dobila cast da bude domacin 2. Kongresa koji se odvija od 12.  do 13. listopada u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta. II. kongres mediteranske kuhinje, ili skraceno “Medcooking” svecano je otvoren jucer popodne u opatijskoj villi Angiolini, gdje su osim pozvanih novinara na uvodnoj konferenciji bili nazocni i sudionici ovog kulinarskog kongresa koji osim promoviranja medtieranske kuhinje, promovira i zdravi nacin prehrane. Na konferenciji u Villi Angiolini Kongres i programe predstavili su sinoc Ivo Dujmic, gradonacelnik grada Opatije, Luisa del Sorbo, voditeljica komunikacija tvrtke By Tourist i glavni organizator Kongresa Mediteranske kuhinje, Fausto Arrighi, konzultant gastro vodica Michelin, Andrej Barbieri, glavni kuhar restorana Bevanda, Opatija, Paolo Gramaglia, glavni kuhar restorana President s Michelin zvjezdicom u Pompeiima i kulinarski koordinator Kongresa Mediteranske kuhinje, Agostino Iacobucci, glavni kuhar restorana I Portici s Michelin zvjezdicom iz Bologne.Nakon službenog dijela sudionici Kongresa imali su prilike upoznati i autohtone gastrodelicije i namirnice našeg liburnijskog i primorskog kraja, navode iz TZ grada Opatije.. Cilj kongresa, inace je okupiti vrhunske kuhare iz mediteranskih zemalja, te njihovim aktivnim sudjelovanjem razmijeniti znanja, te  ocuvati i promovirati mediteransku gastronomsku tradiciju i namirnice.Dio programa održat ce se u Lido Bevanda Beach Resortu („Pizzeria Gourmet“ s talijanskim i francuskim pizza majstorima) te restoranima Bevanda i Kukuriku gdje ce kuhati  vrhunski hrvatski, talijanski i španjolski  kuhari.   U sklopu kongresa održavaju se posebni programi i to poslovna radionica izmedu hrvatskih i talijanskih proizvodaca namirnica, njihovih distributera i dobavljaca te okrugli stol na kojem ce sudjelovati najbolji šefovi kuhinja i predstavnik Michelin vodica. Poslovna radionica upravo traje u opatijskom hotelu 4 opatijska cvijeta, gdje sudjeluju brojni izlagaci sa svojim autohtonim proizvodima, kako domacim, tako i inozemnim. Cilj je konkretno povezivanje domacih proizvodaca sa inozemnima, te ukljucivanje njihovih proizvoda na drugim tržištima u restoraterske i hotelijerske ponude.  

Opatija