Otvorena izložba natječajnih radova za uređenje Trga Vladimira Gortana, Slatine i Pančere

Otvorenje izložbe natječajnih radova i razgovor s natjecateljima Javnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja trga Vladimira Gortana s područjem kupališta Slatine i Pančere u Opatiji održano je jučer u Centru Gervais.
Prisutnima su se obratili gradonačelnik Fernando Kirigin i predstavnik Ocjenjivačkog suda (provoditelja natječaja) Bojan Bilić, dipl. ing. arh., nakon čega su građani postavljali pitanja te iznosili kritike i prijedloge članovima ocjenjivačkog suda i predstavnicima prvonagrađenog rada. Raspravom je moderirala Gorana Stipeč Brlić, dipl. ing. arh.
Bilić je istaknuo kako su javni urbanistički i arhitektonski natječaji nezamjenjivi i najbolji alat u dosezanju najkvalitetnijih rješenja u prostoru, osobito na širem prostoru Liburnije i Kvarnera gdje se proteklih godina bilježe određeni zahvati koji definitivno nisu na tragu najboljih graditeljskih i krajobraznih vrijednosti. Provedba natječaja važna je i zbog dodatnog afirmiranja platforme Novog europskog Bauhausa, za koju se Europska komisija snažno zalaže na razini cijele EU i koja među svojim osnovnim vrijednostima snažno promovira upravo izvrsnost urbanističkih i arhitektonskih rješenja.
Gradonačelnik Kirigin je kazao da je uređenje trga Slatina jedan od ključnih strateških projekata Grada Opatije, ne samo u ovom mandatnom razdoblju, već i kao osnova dugoročnog razvoja grada. Njegova realizacija značajno će doprinijeti stvaranju novih sadržaja i nove vizure Opatije kao poznate turističke destinacije te donijeti novu kvalitetu života i boravka u našem gradu. Istaknuo je kako su se, kako bi se osigurala maksimalna transparentnost i izvrsnost, uz uvažavanje mišljenja građana kroz provedenu anketu u kojoj je sudjelovalo 676 građana, odlučili i za suradnju s Društvom arhitekata Rijeka, jer činjenica je da su natječaji jamstvo da će struka pokazati najbolja rješenja.
Na Natječaj je pristiglo 16 radova, a ukupno je dodijeljeno 5 nagrada. Prva nagrada dodijeljena je natječajnom radu čiji su autori Stojan Skalicky, Marko Jaušovec, Tina Rudolf, Tina Van der Auwera, Karlo Modrovčić i Anja Patekar.
Izložba ostaje otvorena do 25. studenog, radnim danom od 16 do 21 h, a subotom i nedjeljom od 9 do 21 h.

Fotogalerija
Opatija