Otvorena planinarska obilaznica „Po vrhovima Učke i Ćićarije“

U Centru za posjetitelje Poklon na Učki svečano je otvorena planinarska obilaznica „Po vrhovima Učke i Ćićarije“, osnovana povodom 70. obljetnice Planinarskog društva “Opatija” te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri.

Čast službenog otvaranja pripala je idejnom začetniku nove obilaznice, voditelju Markacističke sekcije PD Opatija, Borisu Petriću.

Prisutnim planinarima i uzvanicima obratili su se predsjednica PD Opatija Ivana Eterović, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić, dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica, povjerenik Komisije za planinarske putove HPS-a Matija Perić, predsjednik Istarskog planinarskog saveza Goran Šepić, voditeljica marketinga u PP Učka Doris Kramarić, voditelj Markacističke sekcije PD Opatija i glavni i odgovorni za novu planinarsku obilaznicu Boris Petrić te Igor Eterović iz PD Opatija. Promoviran je Vodič i dnevnik nove obilaznice u kojem su detaljno opisani svi markirani putovi koji vode iz pravca Doma.

– Otvaranje obilaznice je tek jedna od svečarski aktivnosti kojim naše Planinarsko društvo proslavlja 70 godina, a 9. prosinca održat će se svečana skupština na kojoj ćemo predstaviti i prigodnu monografiju. PD Opatija je jedno od najstarijih planinarskih društava u Hrvatskoj. Jako me veseli što danas otvaramo novu obilaznicu, a što su mnogi s nestrpljenjem čekali, kao i da prelistaju novi Vodič i dnevnik nove obilaznice, kazala je predsjednica PD Opatija Ivana Eterović.

Prisutnima se u ime Grada Opatije obratila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, koja im je čestitala obljetnicu kao i pohvalila akcije koje provode.

– Vaše Planinarsko društvo okuplja dugi niz godina velik broj zaljubljenika u prirodu, uvijek ste vrlo vrijedni, pa tako i danas slavite radno, uz otvorenje nove planinarske obilaznice. Sigurna sam da će obilaznica privući mnogo ljudi te ih motivirati da posjete Učku, kao i da više vremena provode u prirodi, kazala je Đukić te istaknula kako će Grad Opatija i dalje rado podržavati njihov rad i projekte.

Čestitke je uputila i dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica koja je pohvalila otvaranje obilaznice.

Kod uređivanja obilaznice PD Opatija usko je surađivalo s Komisijom za planinarske putove HPS-a, u čije ime se obratio povjerenik za putove Gorskog kotara i otoka Krka Matija Perić. Pohvalio je rad PD Opatija te istaknuo da su svakako jedno od najaktivnijih društva te posebno istaknuo odličan rad markacističke sekcije.

Nova obilaznica otvorena je i povodom 145 godina organiziranog planinarstva u Istri, koje je obilježeno prije dva dana. Predsjednik Istarskog planinarskog saveza Goran Šepić pohvalio je suradnju s PD Opatija. Najavio je i veliku proslavu u proljeće uz izdavanje prigodne monografije.

Predsjednica Eterović istaknula je odličnu suradnju s PP Učka, a voditeljica marketinga u PP Učka Doris Kramarić izrazila je zadovoljstvo što mogu pomoći te istaknula kako će obilaznica ponuditi nove sadržaje u PP Učka.

Posebne zahvale upućene su idejnom začetniku nove obilaznice, voditelju Markacističke sekcije PD Opatija Borisu Petriću, koji je zaslužan i za stariju, Opatijsku obilaznicu. Pohvaljeni su i njegovi bliski suradnici Igor Eškinja i Milivoj Filipović.

– Kada smo prije 7 godina otvarali Opatijsku planinarsku obilaznicu, rekli smo da nam je cilj promovirati manje poznate vrhove opatijskog zaleđa. U tome smo potpuno uspjeli i svi su ti vrhovi odlično posjećeni. Sada imamo novi zadatak, otišli smo malo dalje od zaleđa Opatije do srca Učke i Ćićarije. Ideja je nastala u Domu na Poklonu, koji je točno na granici Učke i Ćićarije i idealno je mjesto za polazište uspona, kazao je Petrić te zahvalio svima koji su pomogli kod uređenja obilaznice te pozvao sve prisutne da posjete sve točke.

Svečanost otvaranja nove obilaznice zaključena je obraćanjem Igora Eterovića iz PD Opatija koji je prisutne upoznao s programom izleta tog dana, a koji su prilagodili lošim vremenskim prilikama te najavio polaske u nedjelju u 9 sati.

Polazna točka obilaznice bio je Planinarski dom “Poklon”, gdje se unatoč lošem vremenu okupio velik broj planinara vođen poznatom planinarskom izrekom “Nema lošeg vremena, samo neadekvatne opreme”.

Fotogalerija


Opatija