Početna konferencija projekta “Pokrenimo kotačić u zajednici”

Projekt “Pokrenimo kotačić u zajednici – osnaživanje lokalne zajednice za kvalitetnu dječju participaciju” predstavljen je danas u Kinu Lovran. Nositelji su projekta Društvo “Naša djeca” Opatija, uz partnerstvo Grada Opatije i Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske. Projekt je prijavljen na poziv “Jačanje kapaciteta organizacije civilnog društva za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice”. Ukupno je vrijedan 463,277,05 kuna, a bespovratna sredstva iz Državnog proračuna dodijeljena su u iznosu od 69.491,56 kuna te Europskog socijalnog fonda u iznosu od 393.785,49 kuna. Projekt traje od 21. ožujka 2022. do 21. rujna 2023. godine.

Na početnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici nositelja projekta: tajnica DND Opatija Sanja Škorić, voditelj projekta Domagoj Krpan, predstavnice partnera Grada Opatije zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Zlata Torbarina, pročelnica Općine Lovran Elvira Jović Ban, glavna tajnica Saveza DND-a Hrvatske Snježana Krpes i načelnik Policijske postaje Opatija Tomislav Milković.

Cilj je projekta jačanje dječje participacije na lokalnoj razini kroz jačanje kapaciteta i razvoj Društva “Naša djeca” Opatija i Saveza Društava “Naša djeca” Hrvatske za doprinos razvoju civilnog društva i regionalno društveno-ekonomskog rasta i demokratskog razvoja RH. Ostvarenje cilja postići će se realizacijom 3 specifična cilja: edukacijama za promicanje dječje participacije u lokalnoj zajednici, diseminacijom znanja za osnaživanje socijalnog uključivanja i obrazovanja, mijenjanjem javne svijesti o važnosti uključivanja djece u lokalne zajednice te educiranjem i provođenjem volonterskih aktivnosti na lokalnoj razini za učinkovit odgovor na potrebe djece u kriznim situacijama.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić pozdravila je sudionike konferencije naglasivši kako je Gradu Opatiji dječja participacija iznimno važna.

– Želimo čuti vaš glas kako bismo mogli odgovoriti na potrebe djece te kako bi se naši najmlađi osjećali ugodno i sigurno u svojem gradu. Dječje gradsko vijeće Grada Opatije predstavlja dobar primjer suradnje djece i odraslih te je prepoznato na nacionalnoj i europskoj razini kao primjer dobre prakse. Bitno nam je da se naši mali vijećnici kontinuirano informiraju  o svojim pravima i  aktivnom dječjem sudjelovanju, o Europskoj uniji, pravima djece u digitalnom okruženju te da budu aktivni članovi zajednice. Stoga nam je kao Gradu osobito zadovoljstvo podržavati rad Dječjeg gradskog vijeća kao i brojnih projekata DND-a Opatija, istaknula je Đukić.

Fotogalerija


Opatija