Položeni vijenci i zapaljene svijeće uoči Dana antifašističke borbe

Uoči Dana antifašističke borbe izaslanstvo Grada Opatije – gradonačelnik Fernando Kirigin, zamjenica Kristina Đukić i predsjednik Gradskoga vijeća Dino Žigulić položili su vijence i zapalili svijeće na središnjem križu na Groblju Opatija, spomen obilježju borcima palim u Drugome svjetskom ratu, židovskom groblju u Opatiji kao i na spomeniku Jama Ičići.

U izaslanstvu su bili i članovi UABA-e Opatija, UDVDR-a Opatija, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe i Policijske postaje Opatija, gradskih komunalnih tvrtki.

– Sjećamo se s ponosom povijesnog datuma 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovici kraj Siska utemeljen Prvi sisački partizanski odred, prvi partizanski odred na našim prostorima, ali i šire. Odajemo počast svima stradalima za slobodu, borcima pravednog Narodnooslobodilačkog rata i rata protiv fašizma i nacizma. Njihove su žrtve temelj na kojem smo ostvarili slobodu, kao i velika žrtva branitelja Domovinskog rata 90-tih godina prošloga stoljeća, kada smo ponovno morali braniti svoj suverenitet i slobodu, naglasio je gradonačelnik Kirigin.

Na inicijativu UABA-e Opatija obnovljena je i tradicija posjeta i odavanja počasti na dijelu opatijskog groblja na kojem su zakopani pripadnici židovskog naroda, na kojem se nalazi i spomen ploča žrtvama stradalima u pogromu Židova  u Drugome svjetskom ratu.

Prilikom polaganja vijenaca na spomen obilježje Jama Ičići gradonačelnik Kirigin je podsjetio na tragediju u kojoj je pogubljeno 37 nevinih žrtava, a njihova su tijela bačena u kršku jamu svega nekoliko dana prije oslobođenja Opatije, kao i prije konačnog završetka Drugoga svjetskog rata u Europi.

Fotogalerija

Opatija