Položeni vijenci i zapaljene svijeće uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Položeni vijenci i zapaljene svijeće uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Opatiji je ovaj važan datum novije hrvatske povijesti svečano obilježen polaganjem vijenaca u more u luci te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Parku Vladimira Nazora, kod centralnog križa na Groblju Opatija i kod spomenika poginulih branitelja u Voloskom. Svijeće su zapaljene i na grobovima poginulih branitelja na grobljima u Opatiji, Voloskom, Klani, Lovranu i Poljanama.

Izaslanstvo Grada Opatije je predvodio gradonačelnik Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić i predsjednicom Gradskog vijeća Nevom Slani, u nazočnosti Zastavnog voda UDVDR-a Opatija, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, opatijskog UABA, policije, vatrogasaca, komunalnih poduzeća.

– Prisjećamo se danas s ponosom slavnih dana iz kolovoza 1995. godine kada je više od 20 posto okupiranog teritorija Hrvatske oslobođeno, vojno-redarstvene operacije Oluja koja je bila presudna za okončanje Domovinskog rata. U teškim godinama borbe za Hrvatsku, velik se broj naših sugrađana odazvao obrani domovine. Nažalost s područja Liburnije 16-orica branitelja dala su svoje živote, od toga 11 Opatijaca, na čemu smo im vječno zahvalni. Danas, nažalost, na globalnoj razini svjedočimo ratu, nestabilnosti i raznim zveckanjima oružjem. Ponovno trebamo naglasiti koliko je važan mir i život u slobodnoj i demokratskoj državi, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin i pozvao sve okupljene, kao i građane, na središnju proslavu državnog praznika u Opatiji, koja će započeti sutra u 20,00 sati tradicionalnim mimohodom od hotela Ambasador do Slatine.

Opatija