Posjet predstavnika Biblioteke Krakow opatijskoj knjižnici

Nakon trogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa Gradska knjižnica i čitaonica “Viktor Car Emin” Opatija obnovila je šestogodišnju suradnju s Bibliotekom Krakow. Godine 2019. dvije su knjižnice formalizirale svoju suradnju potpisivanjem sporazuma o partnerstvu. Tome je prethodilo sudjelovanje djelatnica knjižnice Opatija na međunarodnim knjižničarskim konferencijama u Krakowu, tri godine zaredom, na kojima su predstavljale opatijsku knjižnicu te programe i projekte koje ona provodi.

Na poticaj ravnateljice opatijske knjižnice Suzane Šturm-Kržić, Biblioteka Krakow uspostavila je suradnju i sa Knjižnicama grada Zagreba. Ravnateljica krakovske knjižnice Agnieszka Staniszewska-Mól sa suradnikom za marketing Janom Brodowskim te ravnateljica KGZ-a Višnja Cej sa suradnicama tim su povodom u srijedu 20. rujna 2023. posjetili opatijsku knjižnicu. Sastanku je prisustvovala prevoditeljica Jolanta Čar te djelatnice opatijske knjižnice koje su sudjelovale na međunarodnim knjižničarskim konferencijama.

U dvosatnom druženju kolege knjižničari osvrnuli su se na dosadašnju suradnju te su razgovarali o razvijanju i produbljivanju partnerstva u narednom periodu, a delegacija poljske knjižnice opatijskoj je knjižnici uručila vrijednu donaciju knjiga na poljskom jeziku kako bi upotpunili Poljski kutak. U Poljskom kutku korisnici knjižnice mogu pronaći zanimljive naslove poljskih književnika, vrijedne monografije o poljskoj kulturi te udžbenike i ostala pomagala za učenje poljskoga jezika. Gradska knjižnica Opatija prethodno je donirala pozamašan broj knjiga za potrebe studenata kroatistike Jagelonskog sveučilišta koje mogu posuditi u Knjižnici Krakow.

Sastanak poljskih i hrvatskih kolega zaključen je u opuštenom tonu, na zadovoljstvo svih prisutnih. Nakon sastanka organizirano je razgledavanje Opatije.

Opatija