Posjet predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regine Castillo Gradu Opatiji

Posjet predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regine Castillo Gradu Opatiji

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić sastala se danas s predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Reginom Castillo.

Sastanku su prisustvovale Andrea Arbanasić, viša stručna suradnica Odsjeka društvenih djelatnosti Grada Opatije i Sanja Škorić, tajnica Društva “Naša djeca” Opatija te Nina Eleta Kanceljak i Žana Hinek iz UNICEF-a za Hrvatsku.

DND Opatija i UNICEF imaju dugogodišnju suradnju, još od sredine 90-tih godina prošloga stoljeća. Zajedno s predstavnicima UNICEFa, DND Opatija je član središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine prijatelji djece”. Analizom dječje participacije u Hrvatskoj  iz 2017. godine ured UNICEF-a Dječje je gradsko vijeće Grada Opatije istaknuo kao pozitivan primjer dječjeg sudjelovanja u lokalnoj zajednici. Predstavnici DND-a Opatija – Sanja Škorić i Jan Galić članovi su Savjetodavnog odbora za dječju participaciju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku te su aktivno sudjelovali u izradi smjernica za dječju participaciju u javnim politikama i odlučivanjima. Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo prošle je godine podržala kampanju XII. saziva DGV Opatija i 1. saziva NEF-a Hrvatske “Dječja prava na prvom mjestu”.

Predstojnica Ureda Castillo predstavila je programske aktivnosti koje se provode u Hrvatskoj, a posebno su usmjerene na jačanje svijesti o udomljavanju djece, kako bi što manje djece bilo zbrinuto kroz institucionalnu skrb, integraciju romske djece u redovni predškolski i školski sustav, uključivanje djece s teškoćama u razvoju u školski sustav i društveni život, osiguravanje primjerenih uvjeta za posjet djece roditeljima koji su u zatvoru, sprečavanje siromaštva djece.

Za djecu s teškoćama u razvoju Grad Opatija osigurava razne oblike pomoći, sufinancira prijevoz, boravak i prehranu u odgojno-obrazovnim ustanovama. Grad Opatija osigurava i pomoćnike u nastavi. Tako je za ovu školsku godinu osigurano 9 pomoćnika u nastavi u osnovnoj školi, a svi su financirani iz Europskog socijalnog fonda. U Opatiji se već godinama uspješno provodi program “Kolibrići” za djecu s poteškoćama u razvoju koji im osigurava individualni rad sa stručnjacima i socijalizaciju kroz različite aktivnosti, istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić. Ujedno je predstavila i projekt “Opatijski kutak za inkluziju” financiran europskim sredstvima koji provode Grad i Udruga osoba s invaliditetom grada Opatije, a nije namijenjen samo djeci već svim osobama s invaliditetom i dugotrajno nezaposlenim osobama.

Predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo je izrazila izuzetno zadovoljstvo opatijskim primjerima brige o najmlađima te naglasila kako je riječ o najboljem primjeru koji je u praksi imala prilike vidjeti u Hrvatskoj.

Podsjetimo, nakon uspješne konferencije Eurochild organizacije održane u Opatiji 2018. godine predstavnici UNICEF-a pozvali su DND Opatija i Dječje gradsko vijeće da sudjeluju na svjetskom summitu Gradova prijatelja djece u povodu 30 godina obilježavanja donošenja Konvencije UN o pravima djeteta. Tada su prvi puta dodijeljene nagrade Child Friendly Cities Inspire Awards, gdje se Opatija plasirala među pet finalista u kategoriji „Značajno sudjelovanje djece“ te je svrstana na popis 20 najboljih svjetskih gradova prijatelja djece koji potiču inovativna i nadahnjujuća rješenja i projekte za poboljšanje dječjih prava na lokalnoj razini.

Pozivamo sve građane koji se žele priključiti velikoj humanitarnoj obitelji UNICEF-a da se odazvu, a sve informacije mogu vidjeti OVDJE.

Promijeni veličinu teksta
Promijeni kontrast
Opatija