Posjet stanovnicima Vele Učke

Gradonačelnik Fernando Kirigin, zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i član Vijeća mjesnog odbora Veprinac – Učka Rajko Ukić posjetili su danas stanovnike Vele Učke. Prema aktualnom popisu stanovništva Veprinac ima 1011 stanovnika, a od toga broja njih 42 živi u naselju Vela Učka. Dobra je vijest da se broj stanovnika od prošlog popisa 2011. nije smanjio, nego čak i povećao za dva.

U razgovoru s građanima gradonačelnik je doznalo što im nedostaje i kako život na Učki može biti još ugodniji.  Želje nisu velike, uglavnom je riječ o manjim infrastrukturnim zahvatima koji bi oplemenili svakodnevni život. Svakako je jedan od prioriteta dovođenje bolje internetske veze, slažu se svi. Rajko Ukić je mještane upoznao s mogućim osnivanjem energetskih zajednica kroz koje građani, ugradnjom fotonaponskih panela, postaju samoodrživi kao kućanstva te mogu i prodavati višak električne energije. Gradonačelnik je obavijestio i o mogućnostima dobivanja poticaja kroz Program poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa za 2022. godinu, koji je upravo danas objavljen na javno savjetovanje.

Stanovnici Vele Učke koje je gradonačelnik posjetio su i poznati umjetnički bračni par – kipar Mirko Zrinšćak i slikarica i profesorica na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti Marina Banić Zrinšćak.

Veći broj stanovnika Vele Učke čine umirovljenici. Neki od njih još nisu stigli predati zahtjeve za uskrsnice i božićnice koje je osigurao Grad, kao i za dopunsko zdravstveno osiguranje pa im je u tome rado pomogla zamjenica Kristina Đukić. Upravo kako bi se gradska uprava približila svojim građanima idućeg će se tjedna za potrebe umirovljenika u naseljima zaleđa održati dežurstva gradskih službenika: u ponedjeljak 14. veljače od 9 do 12 sati u Domu “Janko Gržnić” u Veprincu, u utorak 15. veljače od 9 do 12 sati u Mjesnom odboru Poljane i u četvrtak 17. veljače od 9 do 12 sati u SRC Dobreć.

Fotogalerija

Opatija