Postavljanjem vegetativne skulpture i demonstracijom cvjetne umjetnosti otvoren FLORAL WEEK OPATIJA

Svečano otvorenje cvjetne manifestacija FLORAL WEEK OPATIJA održano je ispred paviljona Šporer uz otkrivanje vegetativne skulpture koju je izradio tim cvjetnih dizajnera Međunarodne škole cvjetne umjetnosti Laboratorio Idea na čelu sa svjetski poznatim cvjetnim dizajnerom Vincenzom Antonucciom te demonstraciju trendova cvjetne umjetnosti, noviteta i dizajna majstora škole cvjetnog dizajna u paviljonu Šporer.

O manifestaciji su govorili predsjednik Međunarodne organizacije cvjećara Florint, predsjednik Slovenskog društva cvjećara i Odbora za obrazovanje Simon Ogrizek, predsjednik Udruženja obrtnika Opatija i dopredsjednik UO PGŽ-a Mauricio Počekaj, međunarodna cvjetna dizajnerica i predstavnica organizatora manifestacije Udruge Projekt Christina Cianci Žerić te zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, kojoj je pripala čast otvoriti manifestaciju. U glazbenom dijelu programa nastupio je violinist i slikar Claudio Frank.

Simon Ogrizek je istaknuo kako ga veseli da se ova manifestacija održava u gradu u kojem se susreću prekrasna povijesna kultura i Mediteran te da je Opatija njome dodala važan kamenčić u mozaik svjetske kulture cvijeća.

Mauricio Počekaj je pohvalio organizatore iz Udruge Projekt, inicijativu Grada da travanj bude mjesec cvijeća te Hrvatsku obrtničku komore i Obrtničku komoru PGŽ-a jer kroz edukaciju kod najmlađih razvijaju ljubav prema zanatima.

Christina Cianci Žerić je kazala kako je ova manifestacija u sklopu koje se održava i sajam cvijeća važna za pripremu turističke sezone i uređenje okućnica. Zahvalila je svim suorganizatorima i sponzorima, a posebno učenicima Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka, smjera cvjećari, koji su sudjelovali u izradi vegetativne skulpture. Naglasila je kako se nada da će manifestacija sadržajem obogatiti Opatiju i formirati njen imidž kao mjesto stvaranja vrhunske cvjetne umjetnosti te edukativnim karakterom potaknuti razvoj cvjetne kulture.

Kristina Đukić je izrazila zadovoljstvo što je travanj u Opatiji posvećen cvijeću te da se sajam cvijeća vratio u grad. Kazala je kako je naš grad poznat po zelenilu te da je ova biljna skulptura potvrda ekološke osviještenosti i poštovanja prema prirodi.

U Šporeru su talijanski cvjetni dizajneri Vicenzo Antonuccio i Giuseppe Contarese, uz pomoć Marilene Calbini, demonstrirali izradu neobičnih i atraktivnih buketa. Naglasili su kako koriste isključivo prirodne materijale, među kojima je i papir, kojem su podarili novu svrhu. Izložba cvjetne umjetnosti može se razgledati u Šporeru u petak i subotu od 9 do 19 sati, a sutra, u petak, u 18 sati održat će se modna revija s cvjetnim instalacijama.

Fotogalerija
Opatija