Potpisan Ugovor s HBOR-om za modernizaciju javne rasvjete

Ugovor o kreditu za modernizaciju javne rasvjete na području Grada Opatije potpisali su gradonačelnik Fernando Kirigin i voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Primorje i Gorski kotar Vesna Bartolović Stančić.

Grad Opatija je pokrenuo  projekt modernizacije javne rasvjete ukupne vrijednosti 8 milijuna kuna putem kreditnog zaduženja. Grad je nedavno od Vlade RH dobio suglasnost za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Kao najpovoljnija opcija zaduženja pokazala se ona putem HBOR-ove kreditne linije ESIF kredita za javnu rasvjetu koja je namijenjena upravo jedinicama lokalne samouprave. Rok otplate kredita je 10 godina s uključenim počekom od 6 mjeseci, otplata će se izvršavati u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0,5%, bez naknada.

–  Do sada smo kreditima financirali mnoge razvojne projekte na području Primorsko-goranske županije. Drago nam je da sudjelujemo i u ovom važnom financijskom iskoraku za Grad Opatiju, posebno u situaciji porasta cijena energenata, čime će Grad moći ostvariti značajne uštede, istaknula je voditeljica Područnog ureda HBOR-a Vesna Bartolović Stančić.

– Obzirom da će se modernizacijom javne rasvjete postići značajne uštede u potrošnji električne energije, otplata kredita financirat će se iz ostvarenih ušteda. Postojeća rasvjetna tijela u Opatiji su najvećim dijelom zastarjele i neefikasne svjetiljke koje prema današnjim kriterijima nisu ni racionalne ni ekološke. Rasvjetna tijela zamijenit će se LED rasvjetom. Time će se postići značajne uštede u potrošnji električne energije i održavanju. Izrađen je glavni projekt koji je pokazao da bi godišnja ušteda u potrošnji električne energije trebala iznositi 60%, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Sustav će imati i dinamičko softversko upravljanje javnom rasvjetom u središtu grada, odnosno mogućnost pojačavanja i smanjivanja jačine rasvjete što je u skladu s tehnologijama pametnog grada (Smart city) i strategijskim odrednicama Grada Opatije.

U tijeku je pregled ponuda zaprimljenih u postupku javne nabave za rekonstrukciju javne rasvjete te će radovi na zamjeni rasvjetnih tijela započeti uskoro.

FotogalerijaOpatija