Poziv ugostiteljima i hotelijerima na iskaz interesa za pružanje svojih usluga na javnim površinama grada Opatije za vrijeme Adventa 2021. godine

U svrhu pružanja potpore poduzetnicima, uključujući hotele, koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Grada Opatije, a radi omogućavanja održavanja Adventa uz pridržavanje svih propisanih mjera prevencije zaraze uzrokovane COVID-19 virusom, ovim putem pozivamo sve ugostitelje i hotele s područja Grada da u adventsko vrijeme izađu na javne površine, odnosno da razmotre eventualnu potrebu za proširenjem svoje ponude na javnim površinama, neposredno ispred svojih objekata, za vrijeme adventskog razdoblja (od 26. studenog 2021. godine do 10. siječnja 2022. godine).

Ljubazno molimo sve zainteresirane da podnesu čim ranije zahtjeve za proširenje na javne površine (sa detaljnim opisom ponude, lokacije i veličine površine, vremenskog razdoblja u kojem bi se pružala usluga, vrste naprave, načina prigodnog dekoriranja…).

Napominjemo da temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN br. 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19 i 42/20), „Nadležna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, uz prethodnu suglasnost policijske uprave, može odobriti zauzimanje dijela nogostupa (ogradama, stolovima i stolicama, štandovima, kioscima i sl.) pod uvjetom da se time ne smanjuje preglednost i da je za nesmetan i siguran prolaz pješaka ostavljena površina nogostupa širine najmanje 1,6 m.“. Stoga apeliramo na sve podnositelje zahtjeva da prilikom dostave pisma namjere obavezno prilože skicu ili fotografiju lokacije s potrebnim mjerama iz čega će biti vidljivo da bi se zauzimanjem dijela nogostupa osigurala površina za nesmetan i siguran prolaz pješaka najmanje 1,6 m te da zauzimanje predmetne površine neće izazvati kršenje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Svi predani zahtjevi detaljno će se razmotriti, a pritom će se posebna pažnja obratiti na kvalitetu i vrstu ponuđenih usluga, inovativnost ponuđača i prostornu i tehničku mogućnost izvedbe. Na temelju Odluke Gradonačelnika, odabranim ponuđačima Upravni odjel za komunalni sustav i zaštitu okoliša izdat će odobrenje za privremeno korištenje javnih površina bez plaćanja poreza na korištenje javnih površina. 

Osim što potičemo sve da se uključe u obogaćivanje ponude Adventa, pozivamo ugostitelje i hotele da u adventskom razdoblju dodatno ukrase svoje poslovne prostore lampicama i prigodnim dekoracijama, a sve radi pružanja nezaboravnog doživljaja boravka u Opatiji građanima grada i posjetiteljima .

Pozivamo sve građane, gospodarske sudionike i goste da i ove godine sudjeluju u opatijskom Adventu, ali uz odgovorno pridržavanje mjera koje imaju za cilj umanjenje zaraze virusom COVID-19, budući da je jedan od glavnih ciljeva sačuvati zdravlje građana te održati dobru epidemiološku sliku Grada Opatije.

Gradonačelnik

Fernando Kirigin, mag. oec.

Opatija