OGRANAK MATICE HRVATSKE U OPATIJI poziva na predavanje “Izazovi i specifičnosti prevođenja gastronomskih termina na engleski i talijanski jezik”.
Predavanje će se održati 27. ožujka 2025. u Vili Antonio u Opatiji s početkom u 18:00 sati. Predavačice su Izabele Weber i Marije Komnenović Miškulin.
Ovo predavanje je rezultat istraživanja o izazovima prevođenja gastronomskog nazivlja na strane jezike koje su provele profesorice Hotelijersko – turističke škole Opatija u suradnji s učenicima drugih i četvrtih razreda. U sklopu istraživanja analizirano je deset jelovnika s područja Opatije s posebnim naglaskom na prijevode na engleski i talijanski jezik. Rezultati istraživanja ukazali su na učestale pogreške u prijevodima, koje se javljaju na ortografskoj, morfosintaktičkoj i semantičkoj razini. Predstavljeni su najzanimljiviji primjeri pogrešnih prijevoda jela na spomenutim razinama, uz prijedloge njihovih ispravnih inačica. Osim analize, provedena je i anketa među ugostiteljima čiji su jelovnici bili predmet istraživanja. rezultati ankete pokazuju da, unatoč uloženim naporima i financijskim sredstvima, postoji značajan prostor za unapređenje u pristupu prevođenju, uz nužnost angažmana stručnjaka.