Predstavljanje manuskripta Codex Laurianensis i knjige "slatko doba – izvorni recepti iz kvarnerskih vila Opatije i Lovrana (1910.-1941.)

Predstavljanje manuskripta Codex Laurianensis i knjige "slatko doba – izvorni recepti iz kvarnerskih vila Opatije i Lovrana (1910.-1941.)

Predstavljanje manuskripta Codex Laurianensis i knjige “Slatko doba – Izvorni recepti iz kvarnerskih vila Opatije i Lovrana (1910. – 1941.)” autorice Dr. phil. Marlene Priskic, održat ce se ove subote u Villi angiolini u 20h. Codex Laurianensis je manuskriptna zbirka recepata slastica, datirana od 1910. do 1941. g., koju je preko 30 godina vodila i pisala Madame Heda (Hedvige), dama visoke buržoazije koja je u to doba živjela na Opatijskoj rivijeri. Nova publikacija autorice Dr. phil. Priskic sastoji se od 7 poglavlja u kojima je uneseno 315 recepata iz izvornog manuskripta. Graficki koncept evocira stil i ukus doba 1910.-1941. kroz prikaz više od 500 ilustracija kuhinjskog pribora, kucnog namještaja, dekoracija, vrijednih i rijetkih artefakta, arhitekture i plakata od secesije do Art Deco-a. Likovni materijal i artefakte osigurali su privatni kolekcionari, aukcijske kuce, muzeji, zaklade i antikvarijati iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemacke, Ceške, Francuske, Nizozemske, Engleske, Španjolske, Kalifornije, Kanade i Ohio-a. Autorica je knjigu prevela na njemacki i talijanski jezik kako bi i stranim gostima Opatijske rivijere pružila praktican i istodobno profinjen suvenir. Knjigu izdaje Izdavacka kuca Alfa d.d. iz Zagreba u nakladi od 3000 primjeraka za prvo izdanje.  Predstavljanje manuskripta vodit ce se na hrvatskom, talijanskom i njemackom jeziku i biti popraceno bogatim kulinarskim i glazbeno-zabavnim programom. Nastupit ce Vokalni ansambl Nostalphoniker iz Münchena s izvedbom nekad popularnih šansona iz doba 1920-1940. g. te sama autorica knjige, ujedno i pijanistica, Marlene Priskic s pijanisticom Sandrom Klen.  Bit ce poslužen i buffet sa slasticama pripremljenim po izvornim receptima manuskripta s originalnim picem u stilu doba 1910.-1941. g. kao i kava spravljena na antiknim caffe aparatima “Mr Biggin’s” (London, 1860) i „Kaiserliches & königliches Privilegium Comfort“ (Bec, 1910). Svi uzvanici ce imati priliku sudjelovati u odabiru estetskog izgleda opatijskog kolacica “Madame Heda publique” i “Madame Heda privé“.  

Search
Generic filters
Promijeni veličinu teksta
Promijeni kontrast
Opatija