Predstavljen Lokalni program za mlade

Predstavljen Lokalni program za mlade

Lokalni program za mlade, dokument koji je jednoglasno na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo Gradsko vijeće, važan je gradski dokument i projekt, predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare. Grad Opatija dobio je financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 55.000 kuna za projekt „Lokalni program za mlade Grada Opatije – LPZM – #lpzmGOPT“ na temelju prijave projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2018. godinu.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom Žmergo te u suradnji sa Savjetom mladih Grada Opatije s ciljem informiranja, osnaživanja i uključivanja čim većeg broja mladih, i relevantnih dionika u lokalnoj zajednici u daljnje procese vezane za doneseni Lokalni program za mlade te upoznavanja s donesenim dokumentom i mjerama usmjerenim potrebama mladih.

Aktivnosti koje se planiraju ovim projektom usmjerene su na informiranje što većeg broja mladih o politikama za mlade, uključenje mladih u strukturirani dijalog, motiviranje i osiguravanje prostora i prilika mladima za izražavanje vlastitih mišljenja o potrebama, interesima mladih. Također, želi se povećati razina aktivnog sudjelovanja mladih u zajednici, kao i umrežavanje dionika u lokalnoj zajednici koji mogu doprinijeti povećaju kvalitete života mladih.Nakon procesa izrade prvog lokalnog programa za mlade Grada Opatije koji je obilježio 2018. godinu, isti je jednoglasno usvojen od strane Gradskog vijeća na sjednici održanoj 29.01.2019. godine. Kao nositelj ovog strateškog dokumenta, Grad Opatija uspješno nastavlja s aktivnostima informiranja mladih, ali i cijele zajednice da se aktivno uključe u razvoj sektora mladih u Opatiji, odnosno u aktivnu provedbu mjera i aktivnosti namijenjenih mladima kroz svoje aktivnosti za mlade.U sklopu projekta koji se provodi od prosinca 2018. do prosinca 2019. godine izradit će se akcijski plan za provedbu Lokalnog programa za mlade za 2019. godinu te održati edukacija članova Savjeta mladih i vijeća učenika srednjih škola, zatim javna tribina i prezentacije u srednjim školama i na fakultetu, tiskat će se Lokalni program za mlade u formi publikacije, inicirati online mjesto za informiranje mladih. Upravo se navedenim projektom želi uključiti mlade kao aktivne dionike u strukturirani dijalog, motivirati ih, dati im priliku za izražavanje vlastitih mišljenja o potrebama i interesima mladih, istaknula je predsjednica Udruge Žmergo Diana Kovačić predstavivši Lokalni program za mlade na konferenciji za novinare.

Grad Opatija mnogo ulaže u svoje mlade sugrađane i oni su nam iznimno važni. Mladima, u dobi od 15 do 30 godina, Grad dodjeljuje učeničke i studentske stipendije, sufinancira javni gradski prijevoz za učenike i studente, sufinancira nabavku udžbenika svim opatijskim srednjoškolcima u iznosu od 750 kuna, dodjeljuje potpore mladima nezaposlenima za dodatna usavršavanja, potiče zapošljavanje i samozapošljavanje mladih osoba. Tu su i brojne pomoći svim opatijskim obiteljima, pa tako i mladim obiteljima za njihovu novorođenu djecu, od naknada za novorođene do besplatnog smještaja u dječje vrtiće, usvojen je i novi poticaj za gradnju ili renoviranje stambenog prostora za mlade Opatijce kojima ih želimo potaknuti da ostanu u svom gradu. Riječ je o financijskoj potpori u visini 100 posto iznosa troškova komunalnog doprinosa, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić.

Savjet mladih Grada Opatije aktivno je sudjelovao u stvaranju LPZM-a Grada Opatije te upravo ovim programom želimo artikulirati interese i potrebe mladih Opatijaca, ali ujedno i koristim priliku sve mlade, ne samo Opatijce već i one koji se ovdje školuju ili rade pozvati da se odazovu i uključe u naše programe, poručila je zamjenica predsjednika Savjeta mladih Grada Opatije Sara Sušanj.

Prva od značajnijih aktivnosti namijenjena osnaživanju i informiranju mladih je dvodnevna edukacija o aktivnom sudjelovanju mladih, kako u donošenju odluka i politikama za mlade, tako i u zajednici kroz različita područja djelovanja koja će se održati 21. i 22.2.2019. u prostoru Vile Antonio kao dugogodišnjeg neformalnog centra za mlade. Edukacija je namijenjena članovima Savjeta mladih Grada Opatije, članovima Vijeća učenika srednjih škola u Opatiji, članovima Studentskog zbora Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, te svim drugim mladima u dobi od 15 do 30 godina zainteresiranima za područje aktivnog sudjelovanja mladih u zajednici te u donošenju odluka, a sve kako bi se povećala razina aktivnog sudjelovanja mladih u zajednici i bolje umrežavanje dionika u zajednici koji mogu doprinijeti kvaliteti života mladih.Predviđeno je sudjelovanje 20 sudionika kojima su osigurani radni materijali, osvježenja u stankama kao i potrvde o sudjelovanju, a online prijavnica je dostupna OVDJE i na mrežnim stranicama Udruge Žmergo kao organizatora edukacije. Edukaciju će provesti trenerski tim iskusan u razvoju politika za mlade na lokalnom, nacionalnom i EU nivou te stručnjaci u radu s mladima, posebice u području informiranja i savjetovanja mladih, volontiranja, mentoriranja tijekom stručne prakse i stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Search
Generic filters
Promijeni veličinu teksta
Promijeni kontrast
Opatija