Predstavnik vodeceg svjetskog proizvodaca cokolade i preradivaca kakaovca, belgijske tvrtke Barry Callebaut, gospodin Goran Nilovic, susreo se danas u uredu gradonacelnika sa zamjenicom gradonacelnika Marinom Gašparic i voditeljem Kongresnog ureda Turisticke zajednice Grada Opatije Goranom Pavlovicem. Povod susretu bio je zajednicki projekt Ugostiteljske škole Opatija i tvrtke Barry Callebaut te dogovor o buducoj suradnji s Gradom Opatija i sudjelovanje na Festivalu cokolade koji ce se održati u prosincu u Opatiji. Ravnatelj Ugostiteljske škole prof. Damjan Miletic iskazao je iznimno zadovoljstvo buducom suradnjom i objasnio kako ce tvrtka Barry Callebaut postati tvrtka prijatelj škole. – Dogovorili smo da ce tvrtka Barry Callebaut opremiti jedan kabinet u našoj školi te sudjelovati u edukaciji ucenika koji se školuju za slasticare, a takoder ce nam donirati njihove cokoladne proizvode za potrebe nastave. Oni imaju svoje Cokoladne akademije diljem svijeta u kojima se obrazuju vrhunski strucnjaci, pa smo došli na ideju da u Ugostiteljskoj školi napravimo neku vrstu “mini” akademije, u kojoj bi se educirali naši ucenici, ali i svi zainteresirani ucenici iz šire regije. Ova tvrtka ima i svoju televiziju, pa bi organizirala video radionice putem kojih bi ucenici mogli iz kabineta pratiti predavanja njihovih strucnjaka, kazao je Miletic. Predstavnik Barry Callebaut-a Goran Nilovic istaknuo je kako im predstavlja zadovoljstvo podržati opatijsku Ugostiteljsku školu te u “cokoladnom laboratoriju” koji bi oni opremili educirati ucenike, ali i sve ostale o cokoladi, razviti svijest o dobroj cokoladi te mogucnostima proizvodnje. – Nije cokolada sve što se tako zove i želja nam je da pokažemo i naucimo sve zainteresirane što je prava cokolada. Polaznike radionica upoznat cemo sa sirovinom kao i mogucnostima njezina iskorištavanja. Belgijska tvrtka Barry Callebaut može se pohvaliti s pet tisuca zaposlenika u pedeset tvornica diljem svijeta. Najveci je svjetski preradivac kakaovca i proizvodac cokolade i želja nam je u Hrvatskoj podici svijest o pravoj, kvalitetnoj cokoladi na višu razinu, kazao je Nilovic te naglasio kako se raduje mogucem sudjelovanju na Festivalu cokolade koji se u prosincu održava u Opatiji. Predstavnik Turisticke zajednice Goran Pavlovic istaknuo je kako na Festivalu nedostaje profesionalnog programa te se nada da ce sudjelovanje tvrtke Barry Callebaut privuci i interes struke. Zamjenica gradonacelnika Marina Gašparic kazala je kako je Opatija ne samo kolijevka, vec i perjanica kadrova u ugostiteljstvu, a Ugostiteljska je škola obrazovala mnoge naše najpoznatije ugostiteljske strucnjake te je takva suradnja dobra kako za školu, tako i za Opatiju, ali i cijelu regiju. – Raduje me što ste prepoznali kvalitetu naše opatijske Ugostiteljske škole te ce ova suradnja pomoci u još boljoj edukaciji njenih kadrova, a nadam se da ce vaše sudjelovanje na Festivalu cokolade pomoci da sam Festival bude motiv dolazaka mnogih posjetitelja u Opatiju, kazala je zamjenica gradonacelnika Marina Gašparic.