Primanje za generalnog konzula Italije Davidea Bradaninija

Gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin sa zamjenicom Kristinom Đukić održao je primanje za generalnog konzula Italije u Rijeci Davidea Bradaninija. U pratnji generalnog konzula Bradaninija bila je pomoćnica konzula Ileana Jančić i predstavnici Zajednice Talijana Opatije: predsjednica Sonja Kalafatović, potpredsjednik Giulio Bonačić i Norma Tuliak Srbulj.

– Zahvaljujem gradonačelniku na srdačnom primanju i ujedno mu čestitam na osvojenom povjerenju građana Opatije. Imamo izvrsne suradničke odnose s Gradom Opatijom i želimo i dalje jačati dobre odnose između naših država. Generalni konzulat otvoren je za zajedničke projekte poput novih bratimljenja s talijanskim gradovima i razmjene učenika. Razgovarali smo i o epidemiološkoj situaciji te kako možemo na jesen održati kulturne događaje u organizaciji Zajednice Talijana prema važećim mjerama. Posebno zahvaljujem gradonačelniku na brizi za našu Zajednicu Talijana u Opatiji koja ove slavi 75 godina od osnutka, rekao je generalni konzul Bradanini.

– Konzul je naš sugrađanin što me zaista raduje. Prvo sam mu čestitao na pobjedi Azzurra na europskom nogometnom prvenstvu, što se i u mojoj kući slavilo kao da je Hrvatska pobijedila. Velik broj naših građana navijao je za Italiju, logično je da smo povezani, dijeli nas samo granica, a veže sličan mentalitet. Sada nam je cilj još bolje povezivanje kroz škole i razmjenu mladih. U našem se Dječjem vrtiću provodi program na talijanskom jeziku, uči se i u školi, no predloženo je uvođenje jednog jačeg C2 programa u opatijskoj osnovnoj školi, istaknuo je gradonačelnik Kirigin.

Opatija