Projekt “Gušti od ribi!” podiže svijest o važnosti konzumacije ribe

“Gušti od ribi!” naziv je projekta financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014. – 2020. LAGUR/FLAG-a Vela Vrata.  

Projekt je to Grada Opatije u partnerskoj suradnji s Udrugom Ikarski barkajoli. Ukupan iznos vrijednosti projekta je 43.780,00 EUR.

“Gušti od ribi” su danas na ribarnici opatijske tržnice predstavili zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i suradnik na projektu, poznati hrvatski chef David Skoko.

Cilj je projekta podizanja svjesnosti o važnosti konzumacije ribe, njenim nutritivnim svojstvima i utjecaju na zdravlje. Prvenstveno je usmjeren na mlađu populaciju, na nove generacije konzumenata bogatstva koje pruža naše more, a istovremeno i na nove generacije kupaca koji će pomoći održivosti sektora ribarstva u Hrvatskoj.

U okviru projekta organiziran je i istoimeni Gastro show, održan u Iki početkom kolovoza na kojem su sudjelovali poznati chefovi Stevo Karapandža i Luka Goleš. Posjetitelji su kroz prigodnu degustaciju educirani o načinima pripreme ribe te nutritivnim važnostima takve prehrane.

David Skoko će sudjelovati u javnoj kampanji o važnosti konzumacije ribe putem radijskih emisija i kroz radionice s opatijskim osnovnoškolcima i srednjoškolci u tri srednje škole.

Izrađena je i mobilna aplikacija koja na zanimljiv, suvremen i zabavan način predstavlja tradicionalna jela naših nona te tradicionalna riblja jela pripremljena na suvremeni način po receptu chefa Skoke. Aplikacija nudi zabavu i učenje za cijelu obitelj kroz kvizove i edukativne igre. Aplikaciju “Gušti od ribi!” možete preuzeti na ili App Storeu.

– Osim kuhanja, važne teme za mene su i očuvanje mora, održivost ribarstva te zdrava prehrana i konzumacija ribe, posebno kod djece i mladih. Ova aplikacija je naš način da te važne teme podijelimo s vama. Želim vam da uz “Gušti od ribi!” bolje upoznate različite vrste našeg predivnog Jadrana te pronađete inspiraciju za pripremu ukusnih obroka kod kuće. Neka svako jelo bude prilika za istraživanje i učenje, poručio je Skoko.

Fotogalerija

Opatija