Promocija knjige “Pametiš ti, Ive…”

U Domu Janko Gržinić na Veprincu prošloga petka održana je prezentacija knjige Darinke Martinčić “Pametiš ti, Ive…” koja govori o bogatoj tradiciji i običajima mjesta Veprinac i njegove okolice.

Nakladnik izdanja je Kulturno društvo Leprinac, odnosno udruga koja je osnovana 1998. godine, a čiji je djelokrug između ostalog i njegovanje kulturne baštine – a ovaj libar je baš to, istaknula je predsjednica udruge Zorica Sergo koja je ujedno bila i moderatorica događanja.

Predgovor knjizi „Pametiš ti Ive… napisao je i interpretirao Roberto Žigulić zaključivši da “kada se ariva spojit jubav prema svojmu kraju, za kega je čovek od prvega dneva svojga živjenja vezan, anke i prema njigovoj bogatoj tradicije i užancah, z poštovanjem ko se skroz živjenje pokažuje ne samo prema svojen pretkun nego i prema sen onen juden ki su nan to živjenje umeli obogatit, steg more nastat samo ovakov libar. On je pisan z’ duši i za dušu. I na govore našeh stareh, aš drugačje nisu umeli. Da njin se zahvali za se ono ča su potrpeli i skroz ča su pasali, aš život nekada ni bil tako lagak kako danaska. Va vreme, kada sega je, i rabi morda samo malo nekadajne pameti da se ono ča j’ važno za život i ča vaja zapameti, a se ono ča j’ preko tega, i ča čoveka opterećuje, va hip pozabi.”

Cvjetana Miletić i Radmila Zaletel obogatle su prezentaciju čitanjem ulomaka iz knjige, a upriličen je i glazbeni nastup Ženske klape Kastav te recitacije malih čakavčića Područne škole Veprinac.

Autorica Martinčić knjigu je pisala na čakavskom narječju te je prilikom predstavljanja knjige istaknula da su svi tekstovi nastali na temelju njezina sjećanja i kazivanju mještana, njezinih susjeda i poznanika.

Ova knjiga nas vraća u stara vremena i podsjeća na sve lijepe stare običaje i našu bogatu kulturnu baštinu. Posebno je značajno njegovati svoju zavičajnu ostavštinu i ponositi se njome, rekao je  na kraju gradonačelnik Fernando Kirigin te je najavio uskoro i potpuno unutarnje uređenje Doma u kojem je prezentacija održana. Važno je i da se ljudi, koliko god je to moguće u ovim pandemijskim uvjetima, druže i razmjenjuju svoja sjećanja na stare užance, dijele iskustva i tako njeguju stare običaje i vještine te naše autohtono narječje, zaključio je gradonačelnik.

Knjiga je izdana uz potporu Grada Opatije, a napisana je pod motom  za starejeh da se spametimo ča smo pasali, za mlajeh da ne pozabe ča smo njin povedali.

Fotogalerija


Opatija