Proslava Dana grada Opatije

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je program Dana grada Opatije koji se obilježava 25. srpnja, što je ujedno i blagdan sveca zaštitnika Opatije sv. Jakova.

– Svečana sjednica Gradskoga vijeća bit će održana u četvrtak 20. srpnja u Centru Gervais. Na svečanosti će biti dodijeljene nagrade Grada. Za područje kulture ove će godine biti nagrađen Dino Đelmo, a za područje odgoja i obrazovanja Ivan Cerovac. Nagrada Grada za životno djelo bit će uručena Dušanu Vrusu. Drago mi je da smo i ovaj puta okupili organizatore događanja oko Dana grada i da se tradicionalna događanja nastavljaju, i još bolje nadopunjuju novim sadržajem, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Na konferenciji su svoja događanja predstavili i ostali organizatori. Koncerte klasične glazbe najavio je Neven Ivanić, predsjednik udruge Festival Kvarner koja već više od deset godina organizira koncerte na području grada.

– I ove godine smo jako sretni što su se termini našeg ljetnog festival poklopili s Danom grada Opatije. 12. i 13. srpnja nastupit će dva mlada ansambla u Amerikanskim vrtovima, a u slučaju kiše zamjenska će lokacija biti Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije. 14. srpnja slijedi kulminacija i najveći naš koncert, nastup dua Matej Bartolomej i Klemens Bittmann u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner koji će imati i humanitarni karakter. Početak svih koncerata je u 20:30 sati, naglasio je Ivanić.

“Opatijka – Homo si bordižat naziv je regate koja će se održati 15. srpnja, a čije je 15. izdanje najavio predsjednik jedriličarskog kluba Opatija Mario Šikić.

– Na regati će sudjelovati 25 do 30 natjecatelja. Otvaranje regate je u 11 sati, a u 13 sati kreće start. Vozi se poznata ruta, zavisno o vjetrovima, ruta će ići ili prema Slatini ili Voloskom, a ove godine će biti malo kraća no inače. Sve će biti gotovo do 15 sati, a u 16 sati slijedi domjenak i podjela nagrada te zabava uz grupu Bonaca i našeg Duleta.

Programu obilježavanja pridružilo se i društvo “Naša djeca” Opatija koje je za najmlađe osmislilo zanimljivu aktivnost.

– Budući da je Opatija grad prijatelj djece, a i kakav bi to bio rođendan bez djece, mi ćemo 20. srpnja od 10 do 13 sati u Dječjem perivoju Bulgaria organizirati kreativno stvaralačku radionicu “Opatijske lumbrele”. Na njoj ćemo kaširanjem izrađivati kišobrane s opatijskim motivima koje ćemo kasnije izložiti u perivoju. Pozivam svih da nam se u  pridruže, rekla je Sanja Škorić, tajnica društva “Naša djeca” Opatija.

21. srpnja na rasporedu je događanje u organizaciji Udruge umirovljenika područja Opatija.

– Organizirat ćemo  sportske igre umirovljenika s područja Liburnije u Iki, točnije u boćariji Ika. Uz druženje i domjenak, zabavit ćemo se kartanjem, pikadom te muškim i ženskim boćanjem, nakon čega ćemo podijeliti medalje, navela je tajnica Udruge umirovljenika Lovorka Kveder.

Regatu tradicijskih barki najavila je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

– 22. srpnja održat će se Regata tradicijskih barki koja se odvija u sklopu europskog projekta „Interpretacija 300 let škvera va Ike“. Program počinje od 18 sati radionicama za djecu, te se nastavlja cooking showom na trgu na kojem će se nuditi riblji specijaliteti. U 20.30 sati počinje regata tradicijskih barki, na kojoj se prezentiraju i natječu posade u obnovljenim starim, tradicionalnim barkama s područja Kvarnera, naglasila je Đukić.

Festival Opatija pridružio se programu obilježavanja Dana uz čak dva vrhunska koncerta na Ljetnoj pozornici.

– Nakon nedavnog velikog koncerta Michaela Boltona i sad za nekoliko dana, druge velike međunarodne zvijezde Norah Jones, s ponosom najavljujem dva velika glazbena događanja. Riječ je o koncertu Petra Graše koji na Ljetnoj pozornici nastupa 22. srpnja te će okupiti tisuće posjetitelja i biti svojevrsna uvertira za ono što nam dolazi 24. srpnja, a to je nastup velike međunarodne zvijezde Anastacie koja tijekom europske turneje promovira svoj novi album. S ovim ćemo koncertom u pola noći ući u Dan grada Opatije, pa i ovim putem pozivam sve da nam se pridruže, istaknuo je ravnatelj Festivala Opatije Ernie Gigante Dešković.

Misna slavlja uoči i na sam Dan grada 25. srpnja najavio je župnik Župne crkve sv. Jakova pater Mirko Vukoja

– Mi ćemo se za naš župni blagdan pripremati trodnevnicom u subotu, nedjelju i ponedjeljak, kada će navečer misa biti u 20 sati. Na sam blagdan u utorak misa će biti u 9 sati prijepodne te navečer u 19 sati, nakon čega će u 20 sati uslijediti procesija oko našeg kompleksa. Večernju misu će predvoditi otac Ivan Dominik Iličić, starješina riječkih Dominikanaca, kazao je župnik Vukoja.

28. srpnja će, kao i svake godine do sada, završetak programa Dana grada obilježiti Klape va Mandraće.

– Kulturno zabavna udruga “Maškarani klapski marathon” završava ovaj program uz manifestaciju “Klape va Mandraće” koja će se održati po jubilarni 20. put u Voloskom u 21 sat. Sudjeluje devet renomiranih i nagrađivanih klapa, ženska klapa Senj i ženska klapa Teranke, mješovita klapa Žrnovnica te muške klape Skalin, Valdibora iz Rovinja, Lugarin iz Zagreba, Škrljevo, Kastav i vokalisti Salone iz Solina, najavila je predsjednica Udruge MKM Opatije Irena Radovanović.

 

Fotogalerija

Opatija