Prva Koordinacija Vijeća mjesnih odbora u novom mandatu

Gradonačelnik Fernando Kirigin, njegova zamjenica Kristina Đukić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša Filip Vlah i pročelnica Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Tamara Sergo održali su jučer u Kulturnom domu Zora prvu Koordinaciju Vijeća mjesnih odbora u ovom mandatu. Sastanku je, uz predstavnike mjesnih odbora s područja Grada Opatije, prisustvovao i predsjednik Odbora za mjesnu samoupravu Igor Matković. Na dnevnom redu su bile teme financijskih planova za 2020. godinu, korištenja sredstava MO za sitne komunalne akcije zbog približavanja kraja godine, potrebe MO za nabavu dekoracije za područja MO-a iz sredstava za sitne komunalne akcije te komunalnog otpada, tj. sudjelovanja MO-a u utvrđivanju potreba i želja građana vezanih za broj tjednih odvoza smeća.

Pročelnica Sergo uputila je prisutne na koji se način troše proračunska sredstva MO te zamolila predstavnike da što prije pošalju svoje planove budući da se bliži kraj godine. Gradonačelnik Kirigin obavijestio je predstavnike MO-a da će se ove godine proširiti dekoracija povodom Adventa uz dodatna financijska sredstava Grada i hotelijera te ih pozvao da planiraju sredstava za ukrašavanje zona na području svojih MO, koje bi se ukrasile uz pomoć Grada i Parkova, a kako bi Opatija još više zablistala za vrijeme božićnih blagdana. Najviše diskusije vodilo se oko broja tjednog odvoza otpada, ali i općenito oko zbrinjavanja otpada, a predstavnici MO su izrazili nezadovoljstvo načinom poslovanja tvrtke Komunalac. Prigovori su se odnosili na iznose računa koji primaju građani, prikupljanje razvrstanog otpada u isti kamion te najavom kažnjavanja građana za nepravilno odlaganje otpada, kao i načinima primanja glomaznog otpada na reciklažno dvorište. Građani su nezadovoljni što se unatrag više godina nije riješilo pitanje reciklažnog dvorišta za Opatiju, kao i sortirnice i kompostane. Gradonačelnik Kirigin najavio je mogućnost pregovora s Općinom Matulji te predložio da se organiziraju češći sastanci s predstavnicima MO-a, a na koja će se biti pozvani i predstavnici Komunalca, kako bi se što prije krenulo s konkretnim rješenjima ovih gorućih pitanja. Ovu su inicijativu svi prisutni pohvalili.

Istaknuta je važnost održavanja ovakvih sastanaka budući da su predstavnici mjesnih odbora u svakodnevnom, neposrednom kontaktu sa svojim sugrađanima te najbolje poznaju zahtjeve i potrebe stanovnika svog dijela grada koje zatim upućuju predstavnicima gradske vlasti.

Fotogalerija

Opatija