Radionica kuhanja za male i velike

Radionica kuhanja za male i velike

Na „zdravom“ stolu tako su se našli šareni smoothieji, razno voce i povrce, jecam, orašasti plodovi, jaja i druge zdrave namirnice te jednostavna jela pripremljena na zdrav nacin. Rijec je o prvoj radionici novog projekta Gradskog društva Crvenog križa Opatija „Pravilna prehrana za male i velike“, koja se provodi pod vodstvom  chefa kulinarstva i clana Hrvatske kulinarske akademije Damira Permana, u suradnji s Djecjim vrticem Opatija i Thalassotherapijom Opatija, a projekt sufinancira Primorsko-goranska županija. – Glavni cilj projekta je promocija zdravih stilova života, u cemu prehrana igra znacajnu ulogu. Današnji smo datum izabrali za našu prvu radionicu jer je to pocetak obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka, a svi znamo da je pravilna prehrana snažan preventivni faktor u razvoje ove bolesti. Crveni križ u svom programu ima i javnozdravstvene programe te promociju zdravog nacina života, a GDCK Opatija bio je suradnik u Nacionalnom pilot projektu prevencije debljine i zdrave prehrane te je u našim prostorijama uredena kuhinja. Chef Perman prati Crveni križ u nizu projekata pa smo odlucili nastaviti radionice zdrave prehrane, ovaj put za djecu vrtickog uzrasta i njihove roditelje, objasnila je ravnateljica GDCK Opatija ?ana Pahor te istaknula da ce se radionice nastaviti na jesen. Uz djecu njihove roditelje i nonice u radionici su sudjelovale i volonterke Crvenog križa, viša suradnica za zdravstvo PGŽ-a Vedrana Fržop, nutricionistica Thalassotherapije Neda Jukic te gošca nutricionistica Nataša Frankovic Štulic. Sponzor radionice koji im je pomogao u nabavci zdravih namirnica i ostalih potrebnih sastojaka bio je Luka Perman i tvrtka Eten d.o.o. iz Opatije. Svi sudionici radionice dobili su i mali prirucnik sa savjetima o zdravoj prehrani te nekoliko zdravih recepata, a chef Perman porucio je roditeljima: – Zainteresirajte djecu da sudjeluju u pripremanju obroka, držite se tocnog vremena obroka, nemojte siliti djecu da jedu, nudite više vrsta jela, osigurajte mir za vrijeme jela i govorite o jelu prilikom serviranja!  

Opatija