Revitalizirana Villa Angiolina prezentirana javnosti

Okončan je projekt “Revitalizacija Ville Angioline” kroz koji je napravljena sanacija i rekonstrukcija Ville, njenog eksterijera i interijera, kako bi se spriječila degradacija i propadanje zaštićenog kulturnog dobra na tri etaže ukupne površine od oko 1000 četvornih metara. Pročelje je obnovljeno na način da mu je vraćen povijesni izgled. Villa Angiolina ima novu boju fasade koju je odredio nadležni Konzervatorski ured u Rijeci. Sve su žbukane plohe obnovljene u skladu s nalazima povijesnih slojeva, a kameni elementi očišćeni od naslaga boja te su restaurirani. Sastavni dio restauratorskih radova je i restauracija zidnih oslika velikog i malog salona u prizemlju zgrade. Osuvremenjen je sustav grijanja i hlađenja objekta te je obnovljena postojeća stolarija. Uveden je novi wifi sustav, a krov ima novi pokrov. Vrijednost projekta iznosi 760.000 EUR (5,7 milijuna kuna), od čega je većinski dio, oko 70% iznosa,  financirano iz EU fondova.

Konzervatorsku podlogu za obnovu Ville Angioline izradila je tvrtka ARBI d.o.o., izvođač radova bila je tvrtka Izgradnja d.o.o, a restauratorske radove učinili su Terracota d.o.o. i Ars restauro d.o.o. u ime kojih se nazočnima obratio restaurator Grzegorz Jan Rodak koji je govorio o zahtjevnim radovima na zidnima oslikama i na pročelju zgrade.

– U Opatiji ne postoji objekt značajniji za povijest grada. Mnoga zbivanja i sjedišta ključnih ustanova bila su upravo ovdje: od privatne rezidencije bana Jelačića, austrijske carice Marije-Ane, preko Lječilišnog povjerenstva, do Turističke zajednice, Festivala, Gradske knjižnice i, danas, Hrvatskog muzeja turizma. Villa danas jest muzej, ali nije samo muzej: ona jest i bit će okupljalištem svih koji osjećaju njen potencijal. Iskustva dosadašnjeg korištenja Ville dala su nam upute i ideju da bitno drugačije koncipiramo stalni postav muzeja koji će biti smješten na gornjem katu, dok prizemlje ostaje otvoreno za okupljanja, odnosno različita glazbena i društvena događanja, rekao je gradonačelnik Fernando Kirigin te najvio da će stalni postav muzeja biti predstavljen u „Godini velikih obljetnica“ – 2024. godini, s naglaskom na 180 godina od početka organiziranog turizma u Opatiji.

Obnova opatijske Ville Angioline dio je projekta „Povežimo se baštinom“ Urbane aglomeracije Rijeka. Projekt je usmjeren prema zajedničkoj viziji lokalnih samouprava Riječke aglomeracije u razvoju prepoznatljive i jedinstvene kulturne baštine urbanog područja, uz poticanje turističkog razvoja na načelima održivosti te okuplja 13 lokacija kulturno-povijesne baštine na području UA Rijeka, karakterističnih za svako lokalno područje. Nositelj projekta je Grad Rijeka, a partneri na projektu su Grad Kastav, Grad Kraljevica, Grad Opatija, Općina Čavle, Općina Klana, Općina Kostrena, Općina Lovran, Općina Mošćenička Draga, Općina Viškovo i Turistička zajednica grada Rijeke. Projekt je financiran kroz Strukturne fondove – Europski fond za regionalni razvoj – Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja.

Riječki plemići otkupljivali su zemljište famoznog „Erta“ (Rta) već u prvoj polovini XIX. stoljeća, od domaćih Justija i tršćanskih baruna Hallera, da bi se Villa 1840-ih skrasila u rukama Scarpa, mletačke obitelji koja se obogatila trgovinom u Rijeci.  Zgrada je izgrađena oko 1836./37., rekonstruirana je temeljito više puta: po natpisu iz 1844. računa se početak njene eksploatacije u turističke svrhe. Nakon 1875. godine vilu posjeduju grof Viktor Chorinsky, Južne željeznice, Lječilišno povjerenstvo, a nakon Drugoga svjetskoga rata ovdje je bilo sjedište gradske knjižnice, turističke zajednice, Mozaika/Festivala…Godine 2007. otvoren je Hrvatski muzej turizma.

Fotogalerija
Opatija