Rok za prijavu popisivača produžen do 18. srpnja – poziv zainteresiranima

Pozivamo sve zainteresirane kandidate za popisivače na području Primorsko – goranske županije da popune prijavu za popisivača, odgovore na postavljena pitanja i sudjeluju u prvom digitalnom Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Rok za podnošenje prijava Državni zavod za statistiku produžio je do 18. srpnja.

U prosjeku popisivač će moći zaraditi oko 5.000,00 do 6.000,00 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica i broju samostalno popisanih kućanstava u prvoj fazi Popisa.

Svaki popisivač nakon što bude imenovan od strane Županijskog popisnog povjerenstva zadužit će prijenosno računalo.

Preporuka Stožera civilne zaštite i epidemiologa za sve popisivače jest da se cijepe, što će uz pridržavanje epidemioloških mjera, cijeli proces učiniti sigurnijim.

Popis će biti proveden u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

U prvoj fazi osobe će se moći popisati samostalno, koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan u sustavu e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju. Ono što je bitno naglasiti kod samostalnog popisivanja jest da je u cijelom kućanstvu dovoljna jedna osoba koja je registrirana u sustav e-Građani i moći će popisati sve druge osobe u svom kućanstvu. Za samopopisivanje potrebno je da kućanstvo ima računalo, pristup internetu i da se koristi sustavom e-Građani.

Ako nitko iz kućanstva ne bude u sustavu e-Građani u vrijeme popisa ili se ne bude mogao sam popisati, popisat će ga popisivač uz pomoć prijenosnog računala u drugoj fazi popisa. Zadatak popisivača bit će obići sve adrese, uključujući i ona kućanstva koja su se popisala samostalno, kako bi preuzeo kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Popisivanje u razdoblju od 27. rujna do 17. listopada 2021. godine zahtijeva puni dnevni angažman kontrolora i popisivača (uključujući subote i nedjelje) te je nužan preduvjet da kandidat za kontrolora ili popisivača nema drugih poslovnih/školskih obveza. Moguće je produljenje Popisa do 29. listopada 2021. godine ako se ustanovi da do 17. listopada 2021. nisu popisane sve popisne jedinice.

Uvjeti koje kandidat treba zadovoljiti:

  • državljanin Republike Hrvatske s prebivalištem ili reguliranim boravištem u Republici Hrvatskoj
  • navršenih 18 godina u trenutku popunjavanja prijave
  • postignuto najmanje srednjoškolsko obrazovanje
  • poznavanje rada na računalu
  • valjana adresa elektroničke pošte.

Prednost pri izboru kandidata:

  • viša razina obrazovanja
  • iskustvo rada na prijašnjim popisima/anketama
  • dobro poznavanje rada na računalu
  • nezaposleni i studenti.

 

Prijavite se OVDJE , a detaljne informacije potražite na stranicma Državnog zavoda za statistiku.

Opatija