Sastanak turističkog sektora s predsjednikom Vlade RH

Sastanak turističkog sektora s predsjednikom Vlade RH održan je u Hotelu Royal u Opatiji. Povod sastanka je predstavljanje nacrta prijedloga Zakona o turizmu, prvog krovnog akta koji je dio sveobuhvatne reforme upravljanja razvojem turizma. Također, jedna od tema bila je i uređenje imovinsko-pravnih odnosa na turističkom zemljištu.

Na skupu su se, ispred domaćina, uvodno obratili opatijski gradonačelnik Fernando Krigin i župan Zlatko Komadina.

Gradonačelnik Kirigin je pozdravio svaku inicijativu u smjeru decentralizacije, kao i održivi razvoj turizma.

– Pozdravljamo donošenje novog zakonskog okvira, činjenica je da su turistički rezultati u Opatiji i dalje dobri, no svakako moramo ići prema održivom pristupu jer infrastruktura teško prati broj novih ležajeva i smještajnih jedinica. Obzirom da Opatija sljedeće godine obilježava veliku, 180. obljetnicu hrvatskog turizma, vjerujem da ćemo to svi zajedno proslaviti te ugostiti i ovaj skup dogodine.

– Pohvalno je da je na županijsku razinu prebačeno donošenje naknada za turističko zemljište, ali mišljenja sam da će previše sredstava po tim zakonima opet ići u državni proračun, umjesto da sredstva ostanu na razini županija i gradova koji najbolje znaju koji su im strateški interesi. Ujedno, država ostvaruje veliki prihod od turizma kroz PDV, a da lokalne i regionalne zajednice nemaju od toga doslovno baš ništa, naglasio je župan Komadina.

Fotogalerija

Opatija