Stoljetna pinija oživjela uz Dan planeta Zemlje

U Opatijskoj Osnovnoj školi “Rikard Katalinić Jeretov” održana je prezentacija projekta „Novi život stoljetne pinije“ i obilježen je Dan planeta Zemlje pod radnim naslovom „Empatiju za Opatiju“.

Nakon što je utvrđeno da stoljetnoj piniji u perivoju kod fontane na Slatini više nema spasa, na inicijativu Opatijaca – izv. prof. art. Darije Žmak Kunić i doc. art. Sanjina Kunića, studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, osmislili su projekt “Novi život stoljetne pinije“. Projekt je izveden uz podršku Grada Opatije i Parkova d.o.o., u suradnji s Osnovnom školom „Rikard Katalinić Jeretov“ Opatija, Prirodoslovnim muzejom Rijeka i tvrtkom Drvenjača d.o.o. Fužine. Rezultat projekta je osnivanje novog izbornog kolegija na Akademiji: Ekološka skulptura i objekt A/B- umjetničko oblikovanje u kontekstu prirodoslovlja, zaštite okoliša i društvenog utjecaja.

Primjenom obrazovne metode društveno korisnog učenja od osušenog drva pinije osmišljeno je i izrađeno više od 15 rješenja gnjezdilišta za ptice, šišmiše i prvi opatijski hotel za kukce koji će, prema planu, u okoliš škole biti postavljen u rujnu ove godine. Nastambe će biti postavljene i u Park Margarita, a skulpture nastale od pinije već su postavljene u Park lovora na Kantridi. Učenici, studenti i svi uključeni su na ovom primjeru pokazali kako naši svakodnevni izbori, pa i oni umjetnički, utječu na okoliš, biološku raznolikost i zdravlje ljudi. Svi sudionici potaknuti su da štite svoj okoliš primjenjujući elemente održivih umjetničkih i obrazovnih praksi.

U projekt su bili uključeni učenici 4.a i 4.b te 6.a razreda Osnovne škole „Rikard Katalinić Jeretov“. Učenici su zajedno sa studentima Akademije primijenjenih umjetnosti izradili prijedloge nacrta prvog hotela za kukce u Opatiji. Predavanje o kukcima i bioraznolikosti podneblja u školi je održala dr. sc. Željka Modrić-Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka. U praktičnom dijelu radionice, učenici su izradili idejna rješenja za hotele za kukce i glinene elemente koji će biti ugrađeni u hotel. Studenti su prije izrade idejnih i izvedbenih rješenja za gnjezdilice za šišmiše, kukce i ptice, posjetili Prirodoslovni muzej u Rijeci, gdje su slušali predavanja biologa dr.sc. Boštjana Surine i ravnateljice dr. sc. Željke Modrić Surine. Praktični dio nastave trajao je tijekom ak. god. 2021./2022. U sklopu istog kolegija, u suradnji s učiteljicom Ivanom Uremović Gašić, studentica Tonka Špoljar i student Tin Andonovski, uz pomoć mentorice Darije Žmak Kunić, izradili su promotivnu stop-animaciju prema literarnom predlošku „Tigiji i spletka duha Pohlepića“ (autorice Nikoline Bošnjak) koja je na današnjoj priredbi prezentirana javnosti.

U opatijskoj je osnovnoj školi otvorena i izložba dječjih radova nastalih u sklopu projekta. Održana je i prezentacija djelatnosti školske zadruge Vivo.

Fotogalerija


Opatija