Stožer civilne zaštite Grada Opatije apelira na očuvanje dobrih epidemijskih statistika

Članovi Stožera civilne zaštite Grada Opatije održali su konferenciju za novinare s osvrtom na epidemiološku sliku Opatije:

– Po svim turističkim pokazateljima ova je glavna turistička sezona nadmašila sva očekivanja. Na području Grada Opatije u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza boravilo je 109 tisuća i 157 turista. Tijekom ta je tri mjeseca na području grada Opatije registrirano 33-oje zaraženih koronavirusom. Smatramo da je to mali broj i da smo uspjeli spriječiti bilo kakvo nekontrolirano širenje virusa i to u prvom redom tako što se niti jedna veća manifestacija u nekontroliranim uvjetima nije niti dogodila. Ipak, brojne su manifestacije održane, a organizatori su se zaista potrudili sve održati u skladu sa zadanim mjerama i na tome im iskreno zahvaljujem. I mi smo kao Stožer tu bili vrlo striktni i nismo davali dozvole za ništa izvan zadanih okvira. Manifestacije na kojima se nije moglo kontrolirati okupljanje ljudi, obzirom da je na području Grada zaista boravio velik broj turista, nažalost, nisu dobile suglasnost Stožera. Svjesna sam da su pojedini građani zbog toga bili nezadovoljni, no zdravlje sugrađana i naših gostiju nam je zajednički viši cilj te smo ispit glavne sezone svi zajedno uspješno položili. Svi dobro znamo da Opatija, gotovo pa isključivo, živi od turizma i moramo biti odgovorni prema zdravlju, ali i gospodarstvu, kazala je načelnica Stožera civilne zaštite Grada Opatije, zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i zahvalila građankama i građanima na zajednički ostvarenim dobrim rezultatima. Ona je kazala i kako prema statistici HZZJZ-a broj cijepljenih građana na području Grada Opatije s datumom 16. kolovoza iznosi 45,09 %.

– Pred nama je izazovnije razdoblje, početak školske godine, povratak s godišnjih odmora i boravak u zatvorenom prostoru te ponovno apeliram na odgovornost naših sugrađana. Sada smo već naučili živjeti s pandemijom, no i dalje trebamo biti oprezni i odgovorni prema sebi i drugima, poručila je Đukić.

– Od 1. siječnja do 2. rujna 2021. na području Grada Opatije od COVID-a 19 oboljelo je 718 osoba, a 5 ih je, nažalost, preminulo od posljedica zaraze. Trenutno su na području Opatije 3 zaražene osobe. U cijeloj 2021. godini na COVID-19 bilo je pozitivno15 turista koji su testirani u Opatiji. Njih petoro su se zarazili u susjednim zemljama i drugim hrvatskim županijama, a za ostale se ne zna izvor zaraze,11-ero zaraženih turista je smješteno u 10-dnevnu izolaciju u hotelima u kojima su boravili kao i njihovi kontakti. U 2021. je na području Grada Opatije oboljelo 10 turističkih djelatnika. Svi zaraženi i njihovi kontakti su na vrijeme epidemiološki obrađeni i zbog toga nije došlo do prekida turističke djelatnosti u pojedinim objektima. Brojni sastanci epidemiološke struke s hotelskim kućama, privatnim iznajmljivačima i TZ Opatija, održani uoči glavne turističke sezone su rezultirali dobrom organizacijom i pripremljenošću većine turističkih djelatnika na ovakve situacije, kazao je glavni opatijski epidemiolog Mario Sušanj iz NZZJZ – Ispostava Opatija.

Svi građani, turisti i sezonski radnici koji žele i dalje se mogu cijepiti u NZZJZ PGŽ – Ispostavi Opatija utorkom i četvrtkom od 11 do 12 h ili preko svojih obiteljskih liječnika svakog petka poslijepodne.

Zamjenik načelnice Stožera i vatrogasni zapovjednik JVP Opatija Gordan Filinić osvrnuo se na dosadašnju sezonu:

– Do 31. kolovoza imali smo 181 intervenciju, a od 1. lipnja na području Liburnije ukupno 96 intervencija. Ova je požarna sezona na Mediteranu bila iznimno zahtjevna i s obzirom na to mi možemo biti relativno zadovoljni. Imali smo 12 požara otvorenog prostora, 4 požara vozila, 6 požara na objektima, ali i povećani broj tehničkih intervencija kroz prometne nesreće, nažalost i sa smrtno stradalim osobama. Opasnost od izbijanja požara i dalje je velika te apeliram na građane da budu oprezni, spaljivanje na otvorenom prostoru je zabranjeno do početka studenog, podsjetio je zapovjednik Filinić.

Opatija