Stvarno stanje stvari – konferencija za novinare gradonačelnika Kirigina

– Proračun Grada Opatije je u značajno lošijem stanju od tvrdnji koje je prije i poslije izbora iznosio bivši gradonačelnik Ivo Dujmić, a koje i sada ponavlja u javnosti. Informacija da Opatija ima proračunski višak je netočna. Realno stanje proračuna za 2020. godinu je manjak u iznosu od 6 milijuna i 476 tisuća kuna. Posljedica je to manjka od 18.469.330 kuna iz 2019. godine koji je raspoređen u tri godine, odnosno u 2020., 2021. i 2022. godinu u kojima se trebao pokriti ostvareni proračunski “minus”. To je i informacija koju su na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća na znanje primili i vijećnici, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin na današnjoj konferenciji za novinare.

– Ključno pitanje kod primopredaje vlasti bilo je stanje gradskog proračuna. Jasno nam je bilo da će stanje biti loše, usprkos najavama bivšeg gradonačelnika o stabilnosti proračuna i ostvarenom višku prihoda. Iako je “papirnato” prikazana pozitivna razlika od 23.479.634,80 kuna u 2020. godini, zapravo se radi o posljedici neučinkovitosti bivše gradske vlasti Naprosto, planirane investicije u visini od 17,9 milijuna kuna za investicije koje su bile planirane u 2020. godini nisu na vrijeme realizirane i “prebačene” su u 2021. godinu. Da su planirane investicije bile dovršene u 2020.g., tada bi višak prihoda svakako bio manji, a kad bismo u rezultat uključili i manjak u iznosu 12 mln kn iz 2019.g., tada bi rezultat za 2020.g. bio ukupan manjak u iznosu od 6.476.000 kuna. Dakle, kada se u obzir uzmu stvarni prihodi i izdaci, nedostaje nam oko šest i pol milijuna kuna da “zatvorimo” prošlogodišnji proračun, objasnio je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Manjak od 18.469.330 kuna iz 2019. godine raspoređen je tako da je 2020. godine trebalo podmiriti 6.469.330 kuna, a u 2021. i 2022. godini po 6 milijuna kuna. Međutim, u prošloj godini podmireno je oko 1,2 milijuna kuna manje od plana, nastavio je gradonačelnik te naglasio kako je proračun za 2021. godinu nerealno „napuhan“ i kako će hitnim rebalansom trebati sagledati stvarnu mogućnost ostvarivanja planiranih prihoda.

– U plan proračuna za ovu godinu uvrštena su značajna sredstva očekivana od komunalnog doprinosa, za koje je vrlo upitno hoće li se doista ostvariti. Konkretno, od planirana 33 milijuna prihoda od ove stavke, u prvih šest mjeseci ostvareno je tek 8 posto! Jednako tako je vrlo  upitno ostvarenje prihoda od prodaje imovine, kod kojih također postoji velika razlika između plana i ostvarenja. Ako se ovi prihodi ne ostvare u skladu s planom, neće biti dovoljno sredstava za podmirivanje planiranih rashoda. To znači da će se pod upitnikom naći planirane investicije, a u pitanje se dovodi i kako pronaći sredstva za javne potrebe. Tim više što su planom proračuna predviđeni prihodi od prireza na razini lanjskih godina, no Gradsko vijeće je prirez ukinulo u travnju, dakle od svibnja se taj namet ne naplaćuje. Dodatno, značajan pad prihoda imali smo i zbog produženja subvencija gospodarstvu pogođenom COVID krizom i oslobođenja od plaćanja zakupnina i komunalnih naknada, objasnio je gradonačelnik Kirigin.

Poručio je, međutim, kako neće dopustiti da u pitanje dođe ostvarivanje planiranih investicija ili održavanje postojećeg socijalnog standarda i prava građana Opatije, ali će za to trebati uložiti znatno veće napore.

 Ne iznosim ove informacije kao alibi, već zato što smatram da javnost mora znati kakvo je stvarno stanje stvari i koliko se razlikuje od informacija koje u javnost puštaju bivši gradski čelnici. Prije izbora tražili smo rebalans, da vidimo kako izgleda situacija u proračunu, a sada je svima jasno zbog čega je to bivši gradonačelnik uporno odbijao. Nećemo to koristiti kao ispriku. Stojimo iza svega što smo najavili u našem programu i već smo krenuli u pripremu najavljenih projekata od izgradnje stanova za kupnju i najam, preko gradskog bazena, izgradnje pomoćnog nogometnog terena i uređenja nogometnog stadiona, županijskog projekta Doma zdravlja, kao i pripremu odluka iz domene socijalnog programa i parkiranja. Ali, ova situacija dala nam je dodatnu ustrajnost u provedbi projekta transparentnog proračuna, kako se više ne bi dogodio takav raskorak između izjava čelnika i stvarnog stanja, rekao je gradonačelnik Kirigin.

Zaključno, osvrnuo se i na izjave o projektima koji su „spremni za realizaciju“, kako je tvrdila prethodna vladajuća garnitura.

– Nažalost, od tih projekata spremnih za realizaciju nismo našli ništa osim par ilustracija i kompjuterskih simulacija. Imamo obnovu trga u Iki kojem se dobar dio mještana protivi, za Sportski centar i trg u Poljanama morali smo pod hitno u suradnji s MO Poljane krenuti u izradu glavnog projekta na osnovu kojeg trebamo dobiti građevinsku dozvolu kako bi pokušali uloviti 30.09.2021., krajnji rok za apliciranje na EU natječaj, imamo Dom u Veprincu za koji ne postoji nikakav plan korištenja, a niti su predviđena sredstva za opremanje istog, imamo Amerikanske vrtove u kojima su za milijune kuna kupovane nekretnine po nalogu bivšeg gradonačelnika, a da se ne zna što ćemo s njima tj. tko će i na koji način upravljati Amerikanskim vrtovima. Predstoji nam prvo razdoblje ozbiljnog „čišćenja“ situacije, pripreme za „clean start“, ali kako bismo realizirali paralelno najavljeni program, krenuli smo i u ostvarenje njegovih ključnih točaka, o čemu ćemo redovito izvještavati javnost, zaključio je gradonačelnik Kirigin.

Fotogalerija
Opatija