Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Opatije

Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Opatije održana je sinoć u Centru Gervais, uoči Dana Grada, 25. srpnja – blagdana sv. Jakova.

– Trenutak je da se osvrnemo na sve što se dogodilo u protekloj godini, pogotovo na ono dobro, na iznimna ostvarenja naših građana, ustanova, gospodarskih subjekata. Također je ovo trenutak da razmislimo idemo li dobrim putem, hrabrim ali odmjerenim koracima, trebamo li nešto mijenjati i najvažnije – jesmo li mi, koji donosimo odluke, donijeli najbolje moguće, opravdali povjerenje građana, odgovorili na zahtjeve njih i same Opatije. U ime Gradskog vijeća koje predstavljam reći ću da se takva pitanja moramo pitati svakodnevno, osluškujući naš grad, kraj, njegove građane. Nešto najvrednije što smo dobili jest upravo povjerenje koje moramo neprekidno njegovati. Naši sugrađani svih dobnih skupina postižu iznimne rezultate na regionalnom, lokalnom nivou, pa i šire. Velik broj volontera nesebično radi za pomoć drugima, za bolje danas i sutra našeg grada. Ono što ih sve krasi je ljubav koju su nesebično ugradili i ugrađuju u Opatiju. Imamo tu čast i zadovoljstvo da one koji su ocijenjeni najuspješnijima i za zajednicu najnesebičnijima jednom godišnje i nagradimo, naglasila je predsjednica Gradskog vijeća NevaSlani.

– Iza nas je godina obilježena brojnim izazovima od nastavka borbe protiv korona virusa i očuvanja gospodarstva do donošenja odluka koje su utjecale na poboljšanje standarda građana. Vjerujem da će i novi saziv Gradskog vijeća nastaviti u tom smjeru trudeći se da odluke koje će donositi budu što kvalitetniji odraz volje građana čiji su izabrani predstavnici. Očekuje nas suradnja na mnogim projektima koji će donijeti prosperitet i razvoj. Prvi korak biti će rebalans proračuna koji se u stvarnosti bitno razlikuje od onoga što smo imali prilike čuti u proteklim mjesecima. Naš cilj je da transparentnost rada gradske uprave bude jedna od najvećih vrlina rada uprave. U srcu smo turističke sezone sa solidnim rezultatima iako nam nad glavom visi prijetnja novog vala epidemije. Novi vlasnici LRH najavljuju da žele stvoriti destinaciju koja će biti uzor čitavoj Hrvatskoj i šire. Pred nama je veliki investicijski ciklus u svim segmentima: sportskom, društvenom, zdravstvenom, prometnom i gospodarskom, istaknuo je gradonačelnik Kirigin. Uz reviziju nekih postojećih, započinjemo i s realizacijom dugo očekivanih projekata. U suradnji s Vaterpolskim klubom krećemo u izgradnju gradskog bazena, a u dogovoru s NK Opatijom u rekonstrukciju stadiona. Pred nama je i izgradnja kvalitetnih stanova za građane i suvremeni Dom zdravlja, izgradnja garaža omogućit će uređenje prometa, a usmjereni smo i na jednak razvoj svih dijelova Opatije. Naš je zadatak zadržati standard predškolskog odgoja, osnovnog školstva, očuvati prostor i dodatno ulagati u komunalni standard. Ne zaboravljamo ni na poduzetnike kojima moramo pomoći u savladavanju izazova u ovim kompleksnim vremenima.  Puno je posla pred nama, no vjerujem u sposobnost svih nas da se potpuno predamo radu u javnoj službi, zaključio je gradonačelnik Kirigin.

U svome je prigodnom govoru župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina istaknuo kako u Opatiji djeluju vrlo uspješne županijske ustanove Thalassotherapija, srednja Ugostiteljska škola koja je postala centar izvrsnosti. Tu je i Lučka uprava Opatija – Lovran – Mošćenička Draga pred kojom su novi izazovi da se još bolje valorizira pomorsko dobro. Duboko se nadam da ćemo vrlo skoro naći zajednički jezik u ostvarenju projekta modernog Doma zdravlja u Opatiji te da se iduće godine vidimo s novim pomacima, kazao je župan Komadina.

Središnji događaj večeri bila je dodjela javnih priznanja Grada Opatije. Posebne zahvalnice Grada pripale su Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija i Gradskom društvu Crvenog križa za sudjelovanje u akciji pomoći žrtvama potresa na Banovini, krajem prošle i početkom ove godine. Prilikom preuzimanja nagrade u pratnji zapovjednika JVP-a Gordana Filinića i vatrogasca Zorana Ravnića bila je i kujica Ita koja je osvojila posebne simpatije okupljenih uzvanika.

Godišnju nagradu za područje gospodarstva primio je Anton Toni Glasnović, poznati opatijski zlatar koji u Opatiji živi i radi od, sada već davne, 1973. godine.

Za područje društvenih djelatnosti godišnju je nagradu dobio Crkveni zbor Župe svetog Jakova te opatijski epidemiolog, zaposlenik NZZJZ PGŽ  dr. Mario Sušanj.

Počasnim je građanom Opatije proglašen arhitekt Zlatko Lenac koji je kroz svoj profesionalni, ali i privatni život, uvijek bio vezan uz Opatiju, od studentskih dana do članstva u Udruzi ljubitelja kamelija.

Vrhunac svečanosti bila je dodjela nagrade Grada Opatije za životno djelo. Dodijeljene su dvije nagrade, posthumno istaknutom, prerano preminulom chefu Andreju Barbijeriju, te Opatijcu kojeg svi poznaju Emilu Jeletiću, Svetom Mikuli iz Vasanske.

Voditelj večeri bio je Borna Šmer, a u prigodnom glazbenom programu nastupio je David Danijel, uz glazbeno iznenađenje, duet sa slavnom Beti Jurković u jedinstvenoj izvedbi njenih popularnih uspješnica Barke faren i Autobus Calypso.     

Fotogalerija

Opatija