Svečano otvoren Počasni konzulat Republike Albanije u Rijeci

U Rijeci, na adresi Dolac 9, otvoren je Počasni konzulat Republike Albanije u Rijeci. Uz veleposlanika Albanije Nj.E. Riza Poda i brojne uzvanike, otvorenju su nazočili i gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik župana Vojko Braut, saborska zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji Gani Xarrani.

– Počasni konzul, Bashkim Enesi, istaknuti je poslovni čovjek, u svoju će novu ulogu unijeti bogato iskustvo. Njegove profesionalne kvalitete i razumijevanje lokalne poslovne klime osigurat će učinkovit glas za Albaniju u ovoj županiji. Osim što promovira trgovinu, obrazovanje, kulturu i turizam, uloga počasnog konzula je i pomoći konzularnom timu našeg veleposlanstva u pružanju konzularnih usluga za Albance u Primorsko-goranskoj županiji, kazao je veleposlanik Poda. Naglasio je i kako proširenje diplomatske prisutnosti otvaranjem Počasnog konzulata Albanije u Rijeci ima posebnu važnost u smislu povećanja suradnje i produbljivanja gospodarskih, trgovinskih, obrazovnih, turističkih, kulturnih i ljudskih odnosa između zemalja.

Albanija i Hrvatska imaju izvrsnu političku suradnju. Dvije su zemlje članice NATO-a i razvijaju strateško partnerstvo ne samo u bilateralnom smislu, već i regionalno. U Primorsko-goranskoj županiji živi gotovo 4.000 tisuća Albanaca, a blizu 2.000 ih posjeti ovo područje svake godine. Albanski privatni sektor surađuje s hrvatskim partnerima i povećava bilateralnu trgovinu i ulaganja. U tom kontekstu već postoji suradnja između gradova Rijeke i Drača, Rijeke i Skadra te Opatije i Sarande, naglašeno je na svečanosti otvorenja.

 

Izvor: rijeka.hr

Opatija