Svjetski dan turizma Opatija obilježava nizom zanimljivih aktivnosti

Sportsko-rekreacijske šetnje, kostimirana tura kroz povijest Opatije, oldtimeri i klapski koncerti ispunit će grad sadržajima tijekom tri dana, od subote do ponedjeljka.

Svjetski dan turizma Opatija će obilježiti nizom programa koji će, u organizaciji Turističke zajednice grada Opatije, trajati od 25. do 27. rujna. Osnovni cilj ovog događanja, koje se obilježava 27. rujna diljem svijeta, jest promocija društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih vrijednosti turizma, kao i doprinosa koji ovaj sektor čini u domeni održivog razvoja. Ove godine, nakon dugog razdoblja obilježenog pandemijom, taj je dan posvećen utjecaju turizma na inkluzivni razvoj kroz promicanje različitosti i posebnosti svake kulture i pojedinca na našem planetu.

Opatijski program započet će u subotu, 25. rujna. U 10 sati ispred Ville Angioline startat će aktivna šetnja, odnosno rekreativni program nordijskog hodanja. Uz doprinos zdravlju sudionika, ova će aktivnost pružiti i prigodu za razgledavanje opatijskih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Nešto ranije istog dana, od 9 sati, započet će izložba oldtimera u opatijskoj luci. Ljubitelji antiktnih automobila svoja će dobro očuvana vozila posjetiteljima predstaviti kao „zagrijavanje“ za Liburnia Classic Rally, tradicionalnu utrku oldtimera koja će iz luke krenuti u 10.30 sati.

U nedjelju, 26. rujna, kulturne i povijesne posebnosti „kolijevke hrvatskog turizma“ na jedinstven će način biti predstavljene kroz kostimiranu šetnju poviješću Opatije, koja će krenuti ispred Ville Angioline u 10 sati. Vođenje će se odvijati na hrvatskom i engleskom jeziku, a sudionici će tajne opatijske prošlosti otkriti uz neke od zanimljivih povijesnih ličnosti koje su u njima sudjelovale. Nakon šetnje, od 11.30 sati održat će se nastup klape Baladur u Portiću, maloj luci ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer.

I sam Svjetski dan turizma, ponedjeljak 27. rujna, proći će u znaku klapske pjesme. Toga dana, od 19 sati, na istom mjestu održat će se glazbeni program Klape va Portiće.

– Program smo koncipirali tako da povežemo ljetne aktivnosti Opatijskog vremeplova, koje su bile izvrsno prihvaćene od posjetitelja, s jesenskim sportskim i rekreativnim aktivnostima, odnosno besplatnim vođenim šetnjama koje će se održavati svake subote do 18. prosinca. Ujedno, ovim programima istaknuli smo različite aspekte opatijske turističke ponude – njene šetnice i mogućnosti za rekreaciju, kao i kulturne i povijesne specifičnosti, što je i tema pod kojom se održava ovogodišnji Svjetski dan turizma, kazala je direktorica TZ Opatija Suzi Petričić, istaknuvši kako su svi programi besplatni i održavaju se u skladu s epidemiološkim mjerama.

FotogalerijaOpatija