Započinje projekt “Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge UAR”

U Opatiji je održana press konferencija EU projekta „Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge Urbane aglomeracije Rijeka“ u kojem je nositelj Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, a partner Općina Viškovo. Ukupna vrijednost projekta je 1.987.142,26 kuna i u cijelosti se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt će trajati 2 godine.

– Projekt će djelomično ublažiti problem nedostatka kvalitetnih izvaninstitucionalnih socijalnih usluga jer će se osobama starijim od 65 godina i osobama s invaliditetom omogućiti potrebna skrb i njega u vlastitom domu, što će svakako smanjiti broj korisnika institucionalne skrbi, kazao je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Opatija Roberto Žigulić.

– Osim pomoći u kući i obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti, korisnicima će se podići razina socijalizacije kroz komunikaciju i druženje kako se ne bi osjećali usamljeno. Kroz projekt ćemo na području Općine Viškovo nabaviti i određenu količinu medicinske opreme te vozilo s kojim će dostavljač koji će se zaposliti dostavljati opremu korisnicima. Zaposlit će se i voditelj te koordinator projekta, istaknula je u ime projektnih timova obaju partnera voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija Đana Pahor je istaknula kako će se kroz ovaj projekt nastaviti pružati usluga opatijskih gerontodomaćica koje su dosad bile zaposlene kroz projekt “Zaželi”.

– Naše gerontodomaćice nastavit će pružati pomoć dosadašnjim korisnicima, a broj ljudi o kojima skrbimo ćemo i proširiti. Tri gerontodomaćice brinut će o trideset starijih osoba na području Opatije, kazala je ravnateljica Pahor.

Zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić zahvalila je svima uključenima u realizaciju ovoga projekta kroz koji će mnogi Opatijci starije životne dobi dobiti važnu pomoć u svakodnevnom životu, a važna je činjenica i da se kroz projekt osigurao kontinuitet zapošljavanja već educiranih gerontodomaćica.

Na konferenciji je predstavljeno i novo vozilo koje je nabavljeno sredstvima europskog projekta.

FotogalerijaOpatija